Helyi közélet

2014.08.30. 20:00

Falubuszok a kistelepülések szolgálatában

Miskolc - Gyerekek és idősek szállítását, ételkihordást segítik többek között a falubuszok.

Miskolc - Gyerekek és idősek szállítását, ételkihordást segítik többek között a falubuszok.

Vadonatúj, a települési igényekre szabott falubuszokkal gazdagodik megyénk több települése. A 8-9 fős mikrobuszokhoz az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó támogatásokra kiírt pályázat révén juthatnak hozzá az önkormányzatok (a kiírás értelmében civil szervezetek és egyházközségek is beadhatták pályázatukat – a szerk). A legfőbb cél a kistérségi közlekedési szolgáltatás fejlesztése, amihez 100 százalékos támogatást biztosít a pályázat az autó árának regisztrációs adóval növelt nettó értékéig, de legfeljebb 10 millió forintig. Megyénkben közel 120 pályázat nyert, ami országosan kimagasló eredmény – ismertette Demeter Ervin kormánymegbízott pénteken, a Miskolc Autónál tartott átadó ünnepségen.

Közösségi célokat szolgál

A Miskolc Autó közbeszerzés keretén belül 76 nyertes pályázót szolgál ki, eddig mintegy 30 járművet adtak át, és pénteken újabb négy település polgármestere vehette át a slusszkulcsokat. Mint elhangzott, az autók folyamatosan érkeznek a gyárból, és december végéig valamennyi nyertes használatba veheti azokat. Demeter Ervin azt is elmondta, hogy az átadott és átadandó Volkswagen Transporter modellekkel oldják meg a jövőben többek között a betegek szállítását, ebédkiszállítást az idősek, közintézmények, iskolák és óvodák számára, segíti a tömegközlekedési eszközhöz való eljutást, valamint a mozgáskorlátozottak szállítását is.

Demeter Ervin külön kiemelte, hogy a Miskolc Autó – segítvén a pályázókat – partner bankján, a Porsche Bankon keresztül kamatmentes kölcsönt nyújt ügyfelei számára a járművek beszerzéséhez mindaddig, amíg az utófinanszírozott támogatási összeget megkapják. Emellett speciális biztosítási és karbantartási kedvezményeket épített be szolgáltatásaiba a Miskolc Autó, ily módon segítve hátrányos anyagi helyzetű kistelepüléseket.

Igényekhez szabottan

Pénteken Bükkaranyos, Damak, Harsány és Hernádnémeti polgármesterei vehették át a kistérségi falubuszokat. Mindannyian hangsúlyozták, hogy órási segítség ez a települések életében, nagy szolgálatot tesz a mindennapok során.

Mint azt Vanczák Zoltántól, a Miskolc Autó flottamenedzserétől megtudtuk, 44 verzió közül választhattak a nyertes pályázók, a legdrágább nettó 10,6 millió forint volt. Ez esetben a különbözetet a nyertes pályázónak kell állnia.

– A legtöbben 9 személyes kisbuszt választottak. Azok az önkormányzatok, amelyek ételszállításra is használják a falubuszokat, hosszú tengelytávval kérték, amelyben az utastér mögött kényelmesen elférnek az ételhordók. A hegyvidéki települések vezetői pedig összkerekes változatot választottak, hogy a télies útviszonyok között is tudjanak közlekedni a járművekkel. És van olyan önkormányzat is, amelynek fontos szempont volt, hogy mozgáskorlátozottakat is tudjanak szállítani, így a biztonságos utaztatásukat lehetővé tévő kerekes székes rögzítési rendszert tartalmazó felszereltséggel kérték a Transportert. A gazdaságosabb üzemeltetést szem előtt tartók Blue Motion technológiát tartalmazó modelleket választották – összegezte Vanczák Zoltán.


A részletekről

Megtudtuk, színben a fehér, szürke és a bordó dominál, és a pályázati kiírásnak megfelelően rendkívül gazdag az alapfelszereltsége a járműveknek. Többek között légzsákok, keréknyomás-visszajelző, téli gumi és hólánc, elöl-hátul klíma, valamint elektromos fellépő szolgálja a kényelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában