Helyi közélet

2014.08.05. 15:03

Az alkotók célpontjában az örökségvédelem alatt álló kolónia

Ózd - Az idei ózdi festőtábor központi témáját a felújítás alatt álló Velence-telep szolgáltatja.

Ózd - Az idei ózdi festőtábor központi témáját a felújítás alatt álló Velence-telep szolgáltatja.

Máger Ágnes festőművész vezetésével zajlik az idei ózdi Örökségvédelmi Festőtábor. Az alkotók ebben az esztendőben az egyik legjelentősebb gyári kolóniát, Velence-telepet örökítik meg. A közel évszázados hagyományokkal rendelkező házak a mai napig érdekes témát szolgáltatnak, az egyedi látásmód kifejezésére a résztvevőknek egy hetük van. Az ismerkedés és a vázlat elkészítése után a megálmodott képet festővászonra viszik, a végeredményt pedig egy kiállítás formájában bárki megtekintheti majd.

- Kíváncsi vagyok, hogy a velünk dolgozó művészpalánták hogyan ábrázolják majd Velence sajátosságait, az épület vagy ház és ember kapcsolatát - árulta el a feladatot Máger Ágnes, a tábor szakmai vezetője. - Akár munka vagy játék közben is meg lehet örökíteni az itt élőket, amely szintén érdekes és új kihívás számunkra. Sokan most járnak itt először, ezért elsőként meg kellett ismerni a helyszínt, meglátni az érdekességeket, ami aztán majd a festővásznon is visszaköszön majd ránk. Nagyon lelkes és elhivatott emberekkel dolgozhatom, szép feladat számomra is ez az egy hét.

A szakmai vezető hozzátette: szerkezetileg rendkívül logikusan épülnek föl a Velence-telepi házak, nagyon egységes az egész, de megvannak az apró részletei is, ami művészeti szempontból lényeges lehet.

Szép képek születhetnek

Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület vezetője aktív résztvevőként dolgozik a festőtáborban.

- Tizenegyedik alkalommal találkozunk egymással ezen a rendezvényen - tette hozzá Turiné Orosz Margit. - Velence-telep egy uniós pályázatnak köszönhetően megújul, mi pedig a nap projektnek egy kis szelete vagyunk. Korábban rendre ellátogatunk erre a helyszínre, de most lehetőségünk nyílik bővebben foglalkozni az épületekkel és az itt élő emberekkel.

Demes Ferenc, ózdi képzőművész hozzáfűzte: az új oktató jelenléte új kihívást jelent számunkra. Új barátságok születnek, és ebben a ragyogó napsütésben nagyon szép munkák fognak készülni. Bízom benne, hogy a Városház Téren a kiállításunkat minél több ózdi megtekinti majd.

ÉM-ME

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában