Helyi közélet

2014.07.26. 17:52

Viszlát múlt, üdv jövő!

Miskolc - „33 milliárd forintot szánnak Miskolcnak, ehhez még 15-20 milliárd gazdaságfejlesztési támogatás jöhet”.

Miskolc - „33 milliárd forintot szánnak Miskolcnak, ehhez még 15-20 milliárd gazdaságfejlesztési támogatás jöhet”.

Hat év fejlesztéseit zárta le a miskolci önkormányzat hétfőn: uniós és hazai forrásból ennyi idő alatt újult meg Miskolc belvárosa. A 2009-ben megkezdődött 5,77 milliárd forintos beruházáshoz Miskolc 4,3 milliárd forintot nyert uniós pályázaton. (A beruházásokból keretes írásunkban szemelgettünk.) A projekt jelentőségét egyébként az adatok is jól mutatják: Miskolc öt konzorciumi partner közreműködésével valósította meg a belváros rehabilitációjának 15 projektelemét. A kivitelezés júniusban fejeződött be az utolsó elemmel: a Patak utcai mélygarázzsal és az afölötti tér kialakításával. (A mélygarázs használatbavételi engedélyét augusztusra várják.)

A legnagyobb és a vitatott

Magát a projektet még az előző városvezetés indította el, annak egy része a váltással be is fejeződött.

A részletekről Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. igazgatója beszélt: a cég koordinálta a hatéves munkát. Kiemelte, a legnagyobb projektelem a városháza kibővítése és felújítása volt, ez 2,1 milliárd forintba került.

Bár a projektzárón most nem hangsúlyozták, több projektelemet átterveztetett az új városvezetés a váltással. Az egyik az említett mélygarázs, amit az elődök a Szent István tér alá terveztek volna. A másik pedig a négysávos építése a Malomszög utcánál, ezt lakossági tiltakozások miatt kényszerültek módosítani. Azt egyébként Lengyel Katalin is hangsúlyozta, hogy a kezdeti félelmek nem igazolódtak be, a Kiss Ernő utca bővítésével megépült négysávos beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Az igazgató arra is kitért, hogy az uniós projekt kötelező eleme két magántőkés beruházás is. Az egyik az OTP lakópark megépítése, a másik az Avas szálló rekonstrukciója. Lengyel Katalin szerint a város harcol, hogy vissza tudja szerezni a szállót – ezzel kapcsolatban még folyik a per. Az épületeknek 5 éven belül kell elkészülnie.

Folyik a tervezés

Kiss Gábor alpolgármester a következő évek (2014-2020)fejlesztési terveiről is beszélt. (Az említett ciklusra készültek el, de 2030-ig megfogalmaztak terveket.) Miskolc kiemelt fejlesztési térség lett, emelte ki, így a tervek között a gazdaság fejlesztése és a munkahely­teremtés áll az első helyen. A Terület- és Település-fejlesztési Operatív Program keretében 33 milliárd forintot szánnak Miskolcnak, ehhez még 15-20 milliárdos gazdaságfejlesztési támogatással számolhat a város, mondta Kiss Gábor. A gazdaságfejlesztések három alappilléreként az ipari parkot, a megfelelő közlekedési kapcsolatokat, és a képzett munkaerőt említette.

Ez utóbbi fontos része, hogy kutatási-fejlesztési, technológiatranszfer központban is gondolkodnak, ez a Miskolci Egyetem innovációs bázisára épülne. A következő tervezési ciklusban fontos terület a környezetvédelem, ebben viszont Miskolc már élen jár, hiszen egyedülálló a geotermikus hő hasznosítása. Fontos feladat még a következő ciklusra az is, hogy a Szinvát, mint ökológiai folyosót kívánják kezelni, azaz sétálóutakat, pihenőhelyeket terveznek a mentére.

Kiemelte még, jelenleg folyik (további két hétig) a tervezet vitája, s ehhez továbbra is várják a miskolciak véleményét.

ÉM-HM

A hat év fejlesztéseiből

  • Épületek, üzletek, irodák újultak meg a belvárosban
  • Megépült a Patak utcában a mélygarázs és a tér felette
  • A Szinva-patak partján sétány épült, felújították az Erzsébet teret
  • Utakat szélesítettek ki (a Kiss Ernő utca folytatása a Dayka Gábor utcáig), a Szinva fölött híd is épült a Hunyadi utca és a Petőfi utca között.
  • Kiszélesítették a Malomszög utcát
  • Térfigyelő-rendszert alakítottak ki a belvárosban és a Történelmi Avason
  • Megszépült a Kossuth utcai református templom homlokzata
  • Megvalósult a városháza épületegyüttesének komplex rekonstrukciója
  • Kerítéssel vették körül az avasi református templomot és temetőt, zöldterületeket újítottak meg.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában