Helyi közélet

2014.07.30. 19:12

16. TVK Triatlon Nagyhét - Óriási csúcs: 50 (!) nemzet sportolói Tiszaújvárosban

Tiszaújváros - Soha nem tapasztalt érdeklődés előzi meg az augusztus 2-10. között megrendezendő 16. TVK Triatlon Nagyhét részét képező nemzetközi triatlon versenyeket. Az olimpiai kvalifikációs sorozathoz tartozó 18. TVK ITU Triatlon Világkupára és az ETU Triatlon Junior Európa-kupára félszáz (!) országból érkeznek sportolók – köztük számos világnagyság - Tiszaújvárosba.

Tiszaújváros - Soha nem tapasztalt érdeklődés előzi meg az augusztus 2-10. között megrendezendő 16. TVK Triatlon Nagyhét részét képező nemzetközi triatlon versenyeket. Az olimpiai kvalifikációs sorozathoz tartozó 18. TVK ITU Triatlon Világkupára és az ETU Triatlon Junior Európa-kupára félszáz (!) országból érkeznek sportolók – köztük számos világnagyság - Tiszaújvárosba.

A triatlon sport legnagyobb hazai fesztiváljának részleteit a mai napon, a budapesti Larus Étteremben ismertették a házigazdák.

A tájékoztató első perceiben a jelenlevők megemlékeztek a tiszaújvárosi triatlonsport megteremtőjéről, a tavaly augusztusban váratlanul elhunyt dr. Márkus Gáborról, a TVK-Mali TK alapító elnökéről. A határon innen és túl egyaránt rendkívül elismert, tisztelt, szeretett és megbecsült sportvezető, akinek nevéhez köthető a világkupa, majd a Triatlon Nagyhét megvalósítása is, pótolhatatlan űrt hagyott maga mögött a világ triatlonsportjában. Fiai, Gergely és Balázs, valamint a Lehmann Tibor vezette klub, a rendezői gárda tagjai, illetve nem utolsó sorban a város önkormányzata és a támogatók a tragédiát követően egy emberként döntöttek úgy, hogy folytatják a közös munkát. Döntésük vezérfonalaként azt fogalmazták meg, hogy akkor őrizhetik meg legméltóbban az emberként is fantasztikus erényekkel rendelkező örökös tiszteletbeli elnök emlékét, ha tovább ápolják az általa felépített felbecsülhetetlen értéket.

Kvalifikációs pontokért viaskodnak

A Rió de Janeiró-i olimpiai kvalifikációs versenyét, a világon egyedülálló módon, megszakítás nélküli 18. TVK ITU Triatlon Világkupát magába foglaló 16. TVK Triatlon Nagyhét augusztus 2-10. között várja a sportbarátokat, és kikapcsolódni vágyókat. A 41 országból érkező, száznál több férfi és a 29 nemzetet képviselő közel nyolcvan indulót felvonultató női vk-mezőnyben olyan nagy nevek, Európa- és világbajnoki, világkupa érmesek is ott lesznek, mint az olasz Annamaria Mazetti, a brit Helen Jenkins és Jodie Stimptson, az ausztrál Lucie Hall, az osztrák Sara Vilic, illetve a mexikói Crisanto Grajales, a spanyol Francesc Godoy, az olasz Davide Uccelari, és az orosz Polyansky-fivérek.

A 17 tagú magyar „kontingens” tagjai a következők: Dudás Eszter (UNIQA Team Újbuda TC), Horváth Gréta (Kaposvári AC), Horváth Zsanett (UNIQA Team Újbuda TC), Kovács Zsófia (Budaörsi TKE), Pap Eszter (Agria KTK), Vanek Margit (Budaörsi TKE), illetve Bajai Péter (Mogyi Baja-Pécs), Balogh Lőrinc (NYVSC), Balogh Máté (TVK-Mali TK), Czigány András (Mogyi Baja-Pécs), Ifj. Faldum Gábor (Mogyi Baja-Pécs), Király István (Mogyi Baja-Pécs), Kuttor Csaba (UNIQA Team Újbuda TC), Pocsai Balázs (DSC-DSI), Rendes Csaba (Agria KTK), Ruzsás Dávid (UNIQA Team Újbuda TC), Tóth Tamás (Budaörsi TKE), Vanek Ákos (Budaörsi TKE). A mieink közül a háromszoros olimpikon Kuttor Csaba, illetve Vanek Ákos már állt a tiszaújvárosi dobogón. Biztató lehet, hogy utóbbi sportoló nemrégiben, a Hamburgban megrendezett mix világbajnokságon klubtársaival, testvérével, Margittal, az olimpikon Kovács Zsófiával, és Tóth Tamással bronzérmet nyert a Brownlee-testvéreket soraiban tudó britek és a franciák mögött.

Idén is Team ITU Tiszaújvárosban

Tiszaújváros a mexikói Huatulco és a kínai Jiayuguan után a harmadik helyszíne az idei Team ITU- programnak. A következő hetekben még a dél-koreai Tongyeyong látja vendégül a kiválasztott sportolókat. A program célja, hogy támogassa a fejlődő (korábban olimpiai résztvevő nélküli) nemzeti szövetségek versenyzőit, akik potenciális résztvevői lehetnek a 2016-os Rio de Janeiro-i ötkarikás játékoknak. A támogatás révén az új-zélandi Kris Gemmel vezetőedző közreműködésével egy héten át Tiszaújvárosban készülhet a világkupára Manuel Huerta (Puerto Rico), Drikus Coetzee (Namíbia), Martin Oliver (Uruguay), Lawrence Fanous (Jordánia), Felipe Barraza (Chile), Jonas Schomburg (ország váltás előtt), Kaidi Kivioja (Észtország) és Militza Rios La Luz (Puerto Rico). Az első három sportoló hétfőtől már Tiszaújvárosban készül a TVK-Mali TK szakmai támogatásával és sportolóival, míg a többiek hétvégén érkeznek meg. A szakmai háttér mellett ilyenkor az ITU biztosítja a szállást, étkezést és az utazási hozzájárulást is az érintett versenyzőknek. Korábban 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben és 2013-ban volt a tiszaújvárosi világkupa része a Team ITU programnak. Tiszaújváros 2006 óta állandó helyszíne a különböző ITU sportágfejlesztési projekteknek, több edzőtábornak is a helyszíne volt az elmúlt években és változatlanul itt működik az ITU egyetlen akkreditált edzőközpontja.

Juniorok és az utánpótlás

Idén is összemérik tudásukat az ETU Triatlon Junior Európa-kupa oroszlánkörmeit megvillantó résztvevői. Ez a verseny jó alkalmat kínál a magyar korosztályos sportolók számára, hogy felmérhessék, hol tartanak külföldi vetélytársaikkal szemben. A fiúknál 23, a lányoknál 16 országból jelentkeztek be eddig sportolók.

A Világkupa pályáján, díszletei és közönsége előtt- augusztus 10-én idén is megrendezik a TREK Utánpótlás Gálát, Magyarország legjobb gyermek és serdülő korosztályos versenyzői számára. A versenyre korosztályonként és nemenként a 16-16 legjobb gyermek, illetve serdülő triatlon ranglista-helyezéssel bíró versenyző kap meghívást. A ranglistahelyezések a Fadd-Domboriban megrendezendő országos bajnokság után alakulnak ki véglegesen. Fadd-Domboriban, amint a ranglista rendelkezésre áll, a szpíker fogja szólítani az érintett versenyzőket, akiknek nyilatkozni kell majd, hogy ki vállalja a tiszaújvárosi indulást. Visszamondások esetén a szervezők saját hatáskörben töltik fel a helyeket, elsősorban a következő ranglistahelyezéssel rendelkező versenyzőkkel.

Futással zárul a tiszaújvárosi Jabil 3próba

Az idei Jabil 3 próba szabadidősport eseménysorozat augusztus 8-án, pénteken a futással fejeződik be. A májusi kerékpározás és júniusi úszás utáni harmadik pontgyűjtő lehetőséget a 16. TVK Triatlon Nagyhét keretében megrendezendő pénzdíjas Jabil 1/3 Maraton jelenti, melyre érdemes augusztus 1-ig nevezni.

A nagy népszerűségnek örvendő, tavaly afrikai és román sikerrel zárult pénzdíjas utcai futóverseny idén is három versenyszámot kínál a sportág amatőr és profi szerelmeseinek. A 14 km egyéni mellett a 4x3,5 km-es váltóban és a 3,5 km-es egyéniben is gyűjtögetni lehet a pontokat, hatot, illetve hármat-hármat. Lényeges információ, hogy mindenki csak egy versenyszámban indulhat!

A 12 pontot, vagy annál többet megszerzett teljesítők között értékes sportszer-ajándékcsomagokat sorsolnak ki. A legalább 15 pontot kiérdemlők joggal pályázhatnak a fődíjra, mely nem más, mint szeptember 26-29. között két darab, egy személyes, 4 napos utazás (3 éjszaka, repülőjegy, szállás félpanzióval, reptéri transzfer) Európa egyik legnagyobb utcai futóversenyére, a Berlin Maratonra! Az egyik fődíj a Jabil-dolgozók között, míg a másik a többi induló körében talál majd gazdára.

Bőséges a kínálat

A 16. TVK Triatlon Nagyhét – ugyanúgy, mint eddig is – mindenki számára elérhető, naponta más és más szabadidősportos lehetőségekben (heteskenu, futás, kerékpározás, duatlon-váltó, extrém-verseny, snell-sakk, turista triatlon, streetball, lábtenisz) és kulturális programokban, jobbnál-jobb koncertekben is bővelkedik majd. A színpadon mások mellett olyan neves előadók váltják majd egymást, mint Janicsák Veca, Dér Heni, Hien, Intim Torna Illegál, a Neoton Família, Charlie, a Hooligans, Danics Dóra, Zoltán Erika és Király Viktor.

Irány az ifjúsági olimpia!

Az idei II. Ifjúsági Olimpia 11 európai kvótájának egyikét Lehmann Bence, a TVK-Mali Triatlon Klub sportolója harcolta ki a május 17-én, a hollandiai Weert városában megrendezett hivatalos kvalifikációs versenyen. Ez azt jelenti, hogy Bicsák Flóra (Zalatriatlon) mellett ő képviselheti hazánkat triatlon sportágban az augusztus 16-28. között, Kínában, Nanjing-ban megrendezendő ötkarikás játékokon. Az ifjúsági olimpián résztvevő magyar küldöttség triatlon sportági vezetője Lehmann Tibor, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke, a TVK-Mali TK elnök-vezetőedzője, a 16. TVK Triatlon Nagyhét főrendezője.


A sajtótájékoztató résztvevői voltak:

 • Bráz György, a Szervező Bizottság társelnöke, Tiszaújváros polgármestere
 • Márkus Gergely, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatója, a Magyar Olimpiai Bizottság sportdiplomáciai bizottságának a tagja, a tiszaújvárosi viadalok versenyigazgatója
 • Lehmann Tibor főrendező, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) szakmai alelnöke, a TVK-Mali TK elnöke
 • Vanek Margit, a Budaörsi TKE nemrégiben, Hamburgban, a mix-váltóban világbajnoki bronzérmet kiérdemelt, korábbi aquatlon világbajnok versenyzője
 • Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója
 • Dr. Nemes Nagy Tibor, az MTSZ főtitkára
 • Pálffy Gábor, a névadó főtámogató TVK Nyrt. kommunikációs vezetője, a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítvány kuratóriumának elnöke
 • dr. Fülöp György önkormányzati összekötő, Tiszaújváros alpolgármestere
 • Márkus Balázs, a Szervező Bizottság társelnöke
 • - Szűcs István, sajtóreferens -

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában