Helyi közélet

2014.07.11. 11:18

Gázosokkal tüzeskedtünk Miskolcon

Miskolc - Iszonyatosan nagyot szól a berobbanó földgáz – ne próbálja ki otthon!

Miskolc - Iszonyatosan nagyot szól a berobbanó földgáz – ne próbálja ki otthon!

Halkan, majd egyre fenyegetőbben sziszegett a csőből kiáramló gáz, aztán amikor elég metánmolekula keveredett el a bunker légterében lévő levegővel, már csak egy apró szikra kellett hozzá, hogy bekövetkezzen a detonáció. A betonépítmény ablakait alufólia takarta, de a robbanás szele ezer darabra fújta szét; csak egy alattomos, mélyről jövő dörgést lehetett hallani, amikor az ablakokból előtörtek a lángnyelvek.

A műveletet biztonságos távolságból figyelő emberekhez először a robaj ért oda, majd megcsapta az arcukat a hőhullám is. Mindössze öt százaléknyi földgáz elég ahhoz, hogy minden a levegőbe repüljön – itt tíz százalékot fúvattak a zárt helyiség légterébe, mert – mint kiderült – ekkor a leggyilkosabb a hatás. Ezt egyébként otthon a kísérletező kedvű gáztolvajok is hamar elő tudják állítani, elég hozzá annyi, hogy a már „bevált” módon kerti slagon vezessék a házba a lopott földgázt. A legkisebb szivárgás nyomán is gyorsan kialakulhat a robbanóképes gáz-levegő elegy, aztán hadd szóljon! Hogy nem kell többé ablakot pucolni, az hétszentség…

A bunker után a munkagödör következett: egy sárga árok­ásógép metszette át a csövet, mire a gödör egy szempillantás alatt megtelt gázzal. A traktor ezerféle módon képes előidézni a robbanást, de elég hozzá egyetlenegy. A gödörben, ahol a kiömlő gáz már kiszorította a levegő javát, viszonylag lassan indult be a reakció, de aztán a lángnyelv – lélegzethez jutva – kicsapott a munkagödörből.

Vágják, mintha kötelező lenne

Ezzel járhat, ha földmunka során átvágnak egy gázvezetéket, ami megyénkben 93 esetben fordult elő, de már az idén is túl vagyunk az ötven csőmetszésen – ezt dr. Zsíros Lászlótól, a Miskolci Bányakapitányság helyettes bányakapitányától tudtuk meg, aki szerdán a Tigáz miskolci telephelyén előadásában arról is beszélt, hogy a jogszabályok értelmében a gázszállítással kapcsolatban bekövetkező baleseteket hivatala vizsgálja ki.

A Tigáz tavaly építette ki tanpályáját Miskolcon, ahol eddig több mint ötszáz munkatársuk győződhetett meg róla, milyen veszélyeket is tartogathat munkájuk. Szerdán az újságírók is bebocsátást nyerhettek e kísérleti terepre, ahol biztonságos körülmények között lehet bemutatni a gázrobbanás erejét.

A kísérleti robbantgatást egy minden részletre kiterjedően részletes előadás előzte meg, amiből kiderült: a Tigáz mindent megtesz azért, hogy a szerelők tudják, mit miért csinálnak, és hogy este valamennyien élve menjenek haza. Munkabiztonsági felszerelések, lángálló holmik, szikramentes szerszámok, és ami a legfontosabb: oktatások, tréningek, amelyek után biztos, hogy óvatosabban végzik majd a munkájukat a szakemberek.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában