Helyi közélet

2014.07.24. 11:15

"Csak a nagy egyetemek rúghatnak labdába…"

Miskolc - Magyar egyetemek is ott vannak a világranglistán. A miskolci miért nincs?

Miskolc - Magyar egyetemek is ott vannak a világranglistán. A miskolci miért nincs?Egyre másra jelennek meg különböző egyetemi világrangsorok. Ezekben olykor feltűnnek magyar egyetemek is. Mint most, a legutóbbiban, a Center for World University Rankings (CWUR) legfrissebb listáján. Ezen hat magyar egyetem is található, az ELTE, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni és a szegedi egyetem, a BME és a pécsi egyetem. Igaz, nem az elsők között kell ezeket az intézményeket keresni, de mégis csak ott vannak a világ legjobb 1000 felsőoktatási intézménye között. A listát, amelyet többek között az oktatás minősége, az oktatók kiválósága, a végzett hallgatók elhelyezkedése, a publikációk száma alapján állítanak össze, a Harvard, a Stanford és az MIT (Massachusetts Institute of Technology) vezeti.

Csak a nagyok

A Miskolci Egyetemet azonban nem találjuk ilyen listákon. Torma Andrástól, az intézmény rektorától azt kérdeztük, hogy vajon miért nem.

Az egyetemi vezető kicsit megmosolyogta a kérdést, majd kifejtette: ahhoz, hogy valamilyen világranglistán szerepeljen az egyetem, ahhoz nagyságrendekkel nagyobbnak kellene lennie. Tehát a mostaninál 3-szor annyi hallgató kellene, és arányosan ennyivel több oktató. Ennél kisebbek labdába sem rúghatnak, fogalmazott a rektor. Kérdés az is, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe a lista készítői, hiszen különböző szempontok különböző eredményekhez vezethetnek. Az is torzítja a képet, hogy sokszor megrendelésre készülnek a rangsorok, hívta fel a figyelmet Torma András. Egy példát is említett.

– Ha például a Miskolci Egyetem nagyon jó valamiben, akkor fizet egy közvélemény-kutatással foglalkozó cégnek, hogy készítsen felmérést és listát. Ennek eredménye az lesz, hogy a Miskolci Egyetem ott van a legjobbak között, mivel a szempontokat úgy állítja össze a cég, hogy azok a megrendelő intézménynek kedvezzenek.

Részletek a csütörtöki Észak-Magyarországban.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában