Helyi közélet

2014.07.23. 09:39

Akkor mit vontak el?

Miskolc, Budapest - A kérdés: elköltötték az (elvileg) utóbb zárolt pénzt, avagy zároltak egy korábban elköltött összeget?

Miskolc, Budapest - A kérdés: elköltötték az (elvileg) utóbb zárolt pénzt, avagy zároltak egy korábban elköltött összeget?A miskolctapolcai strand 500 milliója is áldozatául esett a kormány azon igyekezetének, hogy tartani tudja a hiánycélt. Legalábbis nem szerepel azon a Magyar Közlönyben megjelent listán, amely a zárolás alól mentesített projekteket sorolja fel. Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. igazgatója szerint azonban nem érinti a fürdőfejlesztési projektet a múlt héten bejelentett 110 milliárd forintos zárolás. Egészen pontosan azt nyilatkozta hétfőn az Észak-Magyarországnak: „Olyannyira megvan a pénz, hogy már rajta van a számlánkon, és egy részét el is költöttük.”

Most akkor hogy is van ez? Hogy zárolhattak egy olyan összeget, amit korábban már elutaltak? – kérdeztük a Nemzet Gazdasági Minisztériumtól, lévén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be, hogy 110 milliárd forintot zárol idén a kormány a hiánycél tartásához. Azt is kérdeztük: tudomásuk szerint mekkora része a miskolctapolcai beruházásból való elvonásnak ez a félmilliárdos összeg? Mi alapján döntöttek arról, honnan vonnak el? A miskolctapolcai az egyik, ha nem a legalacsonyabb a félmilliárdjával. Volt-e minimális és maximális összeg, amikor a listát összeállították?

Miből és mennyiből?

Ezzel párhuzamosan Lengyel Katalintól arról érdeklődtünk: milyen forrásokból és pontosan mennyiből épül meg a miskolctapolcai strand első üteme? Lengyel Katalin egy hete azt nyilatkozta az Észak-Magyarországnak, hogy a strand első ütemének befejezési határideje a kiviteli szerződésben 2014. szeptember vége, részhatáridő, augusztus közepe. Ezután elkezdődik a terheléses vízpróba, ami azt jelenti, hogy tud vendégeket fogadni a létesítmény. Ez most is igaz? – vetettük fel. Végül azt is megkérdeztük: az ország­gyűlési választások előtt arról volt szó, hogy a második ütemnek is nekikezdenek még ebben az évben. Mekkora összegre lenne szükség, és honnan lesz forrás erre?

Mind a szaktárcától, mind pedig Lengyel Katalintól várjuk a válaszokat kérdéseinkre.

ÉM-JLI, SZP


Pártreakciók

MSZP: Dr. Simon Gábor, az MSZP városi elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a miskolctapolcai medenceépítés ügyében „zöldségeket beszél” Soós Attila, a Fidesz-KDNP helyi frakciószövetségének szóvivője, aki a szocialista politikus szerint ebben az ügyben is folyamatosan csúsztat. Elmondta: az elmúlt hetekben, hónapokban folyamatosan nyomta a városvezetés a sikerpropagandát a miskolctapolcai építkezés ügyében. Azt állították például, hogy a bezárt régi strand helyére új strandot varázsolnak Tapolcán, ezzel szemben eddig csak egy lelátóval körbekerített közönséges úszómedencét kezdtek el építeni. Azt is állították, hogy a beruházás június 30-ra elkészül, ezzel szemben még mindig nem sikerült a munkálatokat befejezni. Az építkezés ugyanakkor talán be sem fejeződik, mert a sajtóhírek szerint az idei évre betervezett költségvetési forrást, az 500 millió forintos állami pénzt zárolták, tette hozzá Simon Gábor.


Jobbik: A kormány meglékeli a miskolctapolcai strandot? – kérdezte Jakab Péter, a Jobbik miskolci polgármesterjelöltje tegnap megtartott sajtótájékoztatóján, majd hozzátette: úgy tűnik, Miskolc fideszes városvezetésének ismét beletörik a bicskája a saját kormányába, mert Orbán Viktor 2010-ben még 7 milliárd forintot ígért a városrész fejlesztésére, amiből végül alig több mint 1 milliárd lett, strand helyett pedig egy úszómedence. A városvezetés hónapok óta azzal kampányol, hogy augusztusban jön a folytatás, és lesz végre tapolcai strand. Nem számoltak azonban a kormányukkal.


Fidesz: Rémhírterjesztéssel próbálkozott a Jobbik polgármesterjelöltje. Jakab Péter közleményében ugyanis a tapolcai strandfürdő építésére szánt pénzek zárolását vizionálta. Ám pechére, például a megyei napilap első oldalon hozta keddi számában Lengyel Katalinnak, a Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatójának nyilatkozatát, mely szerint megvan a pénz a folytatásra, rajta is van a számlánkon és egy részét már el is költöttük (lásd cikkünkben – a szerk.). Jakab Péter polgármesterjelölt létére nem tájékozódik, nem olvas, csak nyilatkozik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában