Helyi közélet

2014.06.03. 08:28

Péter már Cambridge-ben van

Borsod-Abaúj-Zemplén - A tanulmányi olimpiák érmeseit ösztöndíjjal csábítják el a külföldi egyetemek.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A tanulmányi olimpiák érmeseit ösztöndíjjal csábítják el a külföldi egyetemek. „Gőzerővel működik az agyelszívás Magyarországról. Külföldi egyetemek már a legtehetségesebb hazai középiskolásoknak is vonzó ösztöndíjat ajánlanak, hogy náluk folytassák tanulmányaikat. Természettudományos tárgyakból az országos középiskolai tanulmányi versenyek élmezőnyének legalább négyötöde nem magyar egyetemeken folytatja a munkáját", hangzott el a napokban a Nobel-díjas Tudósok – Tehetséges Diákok Találkozóján Szegeden.

Ösztöndíjjal

Mint kiderült, a hír igaz, de megtudtuk azt is, hogy külföldi ösztöndíjra leginkább a tanulmányi diákolimpián sikeresen versenyző tanulóknak van esélyük. Nekik ajánlatot tesznek a legkiválóbb külföldi egyetemek, és ha sikeresen teljesítenek a felvételin, akkor szinte ingyen tanulhatnak. Így történt ez Bolgár Péterrel is, aki nemrég még a tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium diákja volt, most pedig a Cambridge-i Egyetem hallgatója.

Az iskola igazgatója, Pogány-Simon Edit az Észak-Magyarországnak elmondta: a legkiválóbb külföldi egyetemek figyelik a versenyzők egyéni és csoportos eredményeit. Bolgár Péter a kémiaolimpián ért el sikereket. Ez azonban nem volt elég a Cambridge-i Egyetemhez, kemény felvételi várt rá. Jól kellet szerepelnie az írásbeli, a szóbeli és a gyakorlati vizsgán is. Péter megfelelt, így felvették. Kétféle ösztöndíjra pályázhatott, a tanulmányira és a lakhatásra, megélhetésre. Mindkettőt elnyerte, így most kedvező feltételekkel tanulhat. Pétert egyébként több egyetem is megkereste, de ő a cambridge-it választotta.

– Az egészben az a vicces, hogy Magyarországon nem ismerik majd el Péter cambridge-i diplomáját, mert azt 4 év alatt szerzi meg, a hazai mesterdiploma pedig minimum 5 év – jegyzi meg az igazgató, hozzátéve –, pedig a cambridge-i 4 év bőven felér 5 évvel, hiszen ott egy tanévben nem 2, hanem 3 félév van (a diákok nyáron is tanulnak), és egy hét 6 tanítási napból áll, nem pedig 5-ből.

A teljes cikk az Észak-Magyarország keddi számában olvasható.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában