Helyi közélet

2014.05.17. 21:40

Vasárnap hajnalban tetőzik a Hernád

Miskolc - Harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Hernád mentén, a vízügyi szakemberek arra számítanak, hogy egy hét alatt vonul le az ár.

Miskolc - Harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Hernád mentén, a vízügyi szakemberek arra számítanak, hogy egy hét alatt vonul le az ár.A Sajón és a Bódván másodfokú a készültség, ez leginkább megerősített figyelőszolgálatot jelent - mondta Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője szombaton Miskolcon sajtótájékoztatón.

A Hernád szlovákiai vízgyűjtőjén az elmúlt napokban sok csapadék esett, a magyar-szlovák határszelvényben a folyó vízszintje meghaladja a harmadfokú készültségi fokozat elrendeléséhez szükséges magasságot. A folyó várhatóan vasárnap hajnal három óra körül, 400 centiméteres magasságnál tetőzik, mondta a vízügyi szakember, hozzátéve: ez alatta marad a 2010-es legmagasabb vízszintnek. Védekezni leginkább az önkormányzati védvonalakon, az ártérben található településeken kell, ezek közül Molnár Béla Kiskinizst és Hernádszentandrást említette.

Várhatóan közutak is víz alá kerülnek majd, ugyanakkor az árvízvédelmi beruházásoknak is köszönhetően nem lesz víz által elzárt település. A védekezéshez minden adott - jelentette ki Molnár Béla.

A főigazgató megemlítette azt is, hogy bár a Bódva patakon és a Sajó, valamint a Bodrog folyókon is árhullám vonul le, ennek kezelése nem okoz problémát, csakúgy, mint a Tiszán.

Mindez annak is köszönhető - tette hozzá Molnár Béla -, hogy az elmúlt években több mint tízmilliárd forintnyi árvízvédelmi beruházás valósult meg a térségben.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában