Helyi közélet

2014.05.22. 13:50

Saját operával készülnek

Miskolc - Ötvenéves jubileumára „saját" operával készül a Fazekas. Aki a színházban nem, az Operafesztiválon láthatja.

Miskolc - Ötvenéves jubileumára „saját" operával készül a Fazekas. Aki a színházban nem, az Operafesztiválon láthatja.– A múlt tanévben a miskolci Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola művészeti igazgatóhelyettese felkért, hogy írjak egy meseoperát az iskola ötvenéves jubileumára – mondja Siklósi Kristóf (17), aki korábban 10 évig tanult a Fazekasban, amit meghatározónak érez életében. Lehetőséget, bizalmat kaptam, nagyon nagyot, ami végtelenül jó, de különös érzés: hálával tartozom, és az idő fogytával értettem meg, hogy mekkora felelősséggel. – „A hatpróbás vőlegény", mint meseopera, tehát nem más, mint az ötvenéves Fazekas velem eltöltött tíz éve, valamint az ide járt szüleimtől, bátyámtól, rokonaimtól, tanáraimtól, ismerőseimtől gyakran hallott előzménye. Csorba Piroska szövegkönyve rendkívül szellemesen örökíti meg ezt az emléket egy a népi hagyományokat őrző, de mégis új mesében, így bízom abban, hogy törekvéseimnek megfelelően a rá írt zene sem csalódás, hanem méltó képviselője ennek a kiváló iskolának, amely egyengette az utamat – vallja a 17 éves zeneszerző.

– A Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola felkérése, hogy az iskola fennállásának 50. évfordulójára írjak egy meseopera alapjául szolgáló mesét, váratlanul ért. Mesét, bábjátékot többet írtam már, opera-szövegkönyvet még soha, és ez inspirált. A rendező tanárok elvárásai – öt-hat szereplőnél ne legyen több, a mese népmesei ihletésű legyen, népdalbetétekkel – megszabták a munkám kereteit. Én még néhány kikötéssel megtoldottam ezt a magam számára: legyen legalább egy fazekas a mesében, essen szó a Fazekas utcáról, és az ötven is szerepeljen benne, ily módon utalva az iskola félévszázados ünnepére... és megszületett „A hatpróbás vőlegény" verses története – először a fejemben, majd a papíron is – fogalmazott Csorba Piroska író, költő, irodalmár.

Sok munka van benne

– Nagyon szép, de nagyon nehéz feladat is egyben az opera színpadra állítása, teszi hozzá Király Judit rendező, drámapedagógus. – Sok munka van benne, de ahogy apránként összeáll, egyre inkább a sajátunknak érezzük.

– Szeretettel ajánlom ezt az operát mind a zenészeknek, mind hozzáértő amatőröknek, és mindazoknak, akik szeretnének gazdagabbak lenni egy élménnyel – fűzi hozzá Balásné Molnár Ildikó karnagy.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában