Helyi közélet

2014.05.29. 09:27

Patak utcai mélygarázs: Már mehetünk a föld alá

Miskolc - Lezárult az uniós támogatásból épült Patak utcai mélygarázs műszaki átadása.

Miskolc - Lezárult az uniós támogatásból épült Patak utcai mélygarázs műszaki átadása.Ennek kapcsán bejárást tartottak szerdán délelőtt a sajtó számára az épületben. Perecsényi Attila, a Régiópark Miskolc Kft. ügyvezető igazgatója azzal kezdte mondandóját, hogy ha mélygarázsról van szó, akkor minden esetben a Régiópark neve merül fel.– A Patak utcai mélygarázs építése kapcsán három projekt valósul meg: a tér közmű kiváltása, maga a mélygarázs és a tereprendezés, a parkosítás, ami még tart – fogalmazott.

Patak folyt itt

A tények: 129 autó és 2 motorkerékpár parkolhat majd a kétszintes épületben. A többi miskolci mélygarázshoz viszonyítva Perecsényi Attila úgy vélte, hogy kényelmesebb közlekedést biztosít majd a Régiópark az ott megfordulóknak. Az ügyvezető beszélt arról is, hogy mivel a területen „valamikor patak folyt", ezért nem volt egyszerű az építkezés, azonban a nehézségeket a kivitelező résfalazással kizárta. A beruházás másik érdekessége, hogy zsompokon keresztül történik a víz eltávolítása, amely tulajdonképpen egyfajta mechanikus szigetelés. Naponta 10-15 köbméter vizet „zárnak ki", ezáltal nincs meg az a vizesedés, amely az Európa téri mélygarázsban okoz problémát.

– A projekt az IVS keretében készült el nettó – közel – 625 millió forintból – mondta Perecsényi Attila. – A résfalazás során felmerült pótmunkák 65 millió forinttal növelték meg az eredeti költségeket.

Kérdésünkre, hogy készült-e hatástanulmány a mélygarázs kihasználtsága kapcsán, a Régiópark vezetője kijelentette: a beruházás stratégiai fontosságú a város számára, ugyanis a környéken található külszíni parkolók helyén más beruházás indulhat, amivel ott megszűnik a parkolás. A parkolási társaság arra számít, hogy az éjszakai órákban a Patak utcai létesítményben 30 százalékos kihasználtság jöhet össze, míg ez a szám nappal (az év végéig) 20 százalékos lehet.

Különleges helyzet

– Egy olyan rendkívüli és különleges helyzet állt elő, ami nagyon ritkán fordul elő az építőiparban – mondta lapunknak a két évvel ezelőtti állapotról Komáromi Gyula, az Adeptus Ház Zrt. vezérigazgatója. – Hogy miről volt szó? Egy nagyjából 25-ször 100 méteres területen olyan mértékben változott a talajnak a vízzáró agyagréteg vonulata, amely azt követelte meg, hogy a megtervezett résfalat bővíteni kelljen.

Komáromi Gyula elmondta azt is, hogy a parkoló transzformátor házának az átépítése is megtörtént. Ezt a kivitelező az ÉMÁSZ-szal közösen úgy valósította meg, hogy a trafó bekerült a mélygarázsba. A trafóház egyébként a környék villamosenergia ellátását biztosítja.

– A közbeszerzés egyik feltétele volt a munkanélküliek foglalkoztatása – árulta el a vezérigazgató. – Ez azt jelentette, hogy előírták, hogy olyan munkanélkülieket kelljen foglalkoztatnunk a mélygarázs építésében, akik szakmával rendelkeznek. Felvettük a kapcsolatot a munkaügyi központtal, majd a földmunkák elvégzése után azonnal beléptek az építkezésbe. Közel 30 ezer munkaórát töltöttek munkatársaink a Patak utcai építkezésen.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában