Helyi közélet

2014.05.06. 11:47

Nyílt levél a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatójához

Miskolc - "Az elmúlt napokban a miskolci Széchenyi utcán történtek felelős polgárként, egykori diákönkormányzati vezetőként arra késztetettek, hogy írjak Önnek, s a bennem megfogalmazódó kérdéseket feltegyem. Több sajtóorgánum, köztük az RTL Televízió is beszámolt arról, hogy a sétálóutcára nemrég kihelyezett ülőköveket többen is megrongálták, összetörték."

Miskolc - "Az elmúlt napokban a miskolci Széchenyi utcán történtek felelős polgárként, egykori diákönkormányzati vezetőként arra késztetettek, hogy írjak Önnek, s a bennem megfogalmazódó kérdéseket feltegyem. Több sajtóorgánum, köztük az RTL Televízió is beszámolt arról, hogy a sétálóutcára nemrég kihelyezett ülőköveket többen is megrongálták, összetörték."Miskolci Önkormányzati Rendészet

Miskolc

Győri kapu 27/b.

3531

Vincze Csaba

Igazgató Úr

Részére

Tárgy: tájékoztatás kérése a miskolci térfigyelő kamera rendszerről (Nyílt levél)

Tisztelt Igazgató Úr!

Az elmúlt napokban a miskolci Széchenyi utcán történtek felelős polgárként, egykori diákönkormányzati vezetőként arra késztetettek, hogy írjak Önnek, s a bennem megfogalmazódó kérdéseket feltegyem. Több sajtóorgánum, köztük az RTL Televízió is beszámolt arról, hogy a sétálóutcára nemrég kihelyezett ülőköveket többen is megrongálták, összetörték.

Miskolcon kiemelt téma a közbiztonság, ezért a város már több éve, ciklusokon át komoly összegeket fordít annak javítására, elsősorban a megelőzésre. Ennek részeként telepítettek Miskolc több pontjára is térfigyelő kamerákat, így a Széchenyi utcára is. Ezen berendezésekről szinte kivétel nélkül úgy nyilatkoztak városunk képviselői, hogy azok a legmodernebb technikát képviselik, s magas minőségű képet készítenek majd az esetleges elkövetőkről. Emellett az Önök szervezete is többek között azért jött létre, s azért működik a város polgárainak adójából, hogy védelmünket biztosítsa.

Információim szerint a Miskolcon működő térfigyelő kamerák képeinek mindegyike (de legalábbis a többsége) az Önök által üzemeltett „Közbiztonsági Pontba" fut be, ahol a munkatársai figyelik a városban zajló eseményeket. Ha ez így van, akkor számomra érthetetlen, hogy miért nem lehetett az ülőkövek rongálóit az elkövetés után néhány perccel elfogni. Aggódom, hiszen most egy művész kemény munkájának gyümölcsét tették tönkre, de holnap akár már komolyabb dolgokra is vetemedhetnek egyesek.

Azt szeretném Öntől a legnagyobb tisztelettel megkérdezni, hogy azon kívül, hogy Miskolc sok térfigyelő kamerával rendelkezik, figyeli ezeket a felvételeket a nap 24 órájában bárki?

Ha igen, akkor a munkatársai azt is tétlenül végig fogják majd nézni legközelebb, hogy valakit leszúrnak vagy kirabolnak? Vagy esetleg észre sem fogják venni, csak majd másnap a felvételeket nyilvánosságra hozva kérik majd a lakosság segítségét az elkövetők felkutatásában?

Ha nem, akkor innentől nyílt titok a bűnözők számára, hogy éjszaka a kamerák felvételeit senki sem figyeli, így ők minden gond nélkül tevékenykedhetnek, úgysem siet az áldozatok segítségére senki?

Kérem, semmiképpen ne érveljen azzal, hogy sok felvételre kell egyszerre koncentrálniuk, hiszen nem egy külvárosi ipartelepen történt a rongálás, hanem Miskolc legforgalmasabb és legkiemeltebb közterületén, ahol éjszaka is rengeteg ember megfordul.

Egy olyan gazdasági helyzetben, amikor Magyarországon nagyon sok embernek nincs munkája különösen felháborító az, ha egy szervezet és annak munkatársai nem látják el megfelelő hatékonysággal a rábízott feladatokat. A piaci szektorban nincs olyan munkahely, ahol méltányolják, sőt megfizetik azt, ha egy dolgozó nem végzi el a feladatát, ezért nagyon bízom abban, hogy az Ön által vezetett szervezetben sem marad el azon személy(ek) felelősségre vonása, akik a kamerák felvételeit figyelték a rongálás pillanatában (persze, csak akkor, ha figyelte azt egyáltalán valaki).

Városunk vagyona, az emberek kemény munkájának gyümölcse. Ennek, s a polgárok testi épségének védelmét szolgálják a térfigyelő kamerák, amelyek csak akkor érnek valamit, ha azt megbízható emberek kezelik, figyelik.

Levelemet azzal szeretném zárni, hogy nem azért írtam Önnek, mert e konkrét eset felzaklatott, hanem azért, mert belvárosunkon nem mindig látszik meg, hogy afelett bárki is őrködne. Különféle módokon összepiszkított kapualjak, hangoskodás, összetört boros- sörösüvegek tucatjai, s a rongálás különféle jelei az utcabútorzaton és a térburkolaton, mindez egy élőben közvetített valóság show keretében, aminek a nézői az Ön munkatársai, de valahogy a telefont soha nem emeli fel senki...

Várom megtisztelő válaszát és egyben jelzem, hogy levelem nyílt, így azt a sajtó képviselőinek is megküldtem!

Miskolc, 2014. május 5.

Tisztelettel:

Tóth Ákos, miskolci lakos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában