Helyi közélet

2014.05.12. 16:49

MSZP: átfogóan és gyorsan kell rendezni a devizahitelesek helyzetét

Budapest, 2014. május 12., hétfő (MTI) - Az MSZP támogatja a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, ugyanakkor a devizahitelesek helyzetének átfogó és gyors rendezését szorgalmazza.

Budapest, 2014. május 12., hétfő (MTI) - Az MSZP támogatja a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, ugyanakkor a devizahitelesek helyzetének átfogó és gyors rendezését szorgalmazza.

Varga László, a párt országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt: míg 2010 áprilisában kezelhető volt a svájci frank 185 forintos árfolyama, addig az Orbán-kormány alatt jelentősen romlott a helyzet, s egyre többen képtelenek fizetni hiteleik törlesztőrészleteit. A szocialista politikus szerint a forint árfolyamát erősítő gazdaságpolitikára van szükség.

Hozzátette: pártja többször is javasolta a családi- vagy magáncsőd bevezetését, de nem tárgyalta azt a parlament. Az aktualizált beadványt a következő napokban újra benyújtják - emelte ki, megjegyezve: emellett egy szociális bérlakás-programot is szükségesnek tartanak.

Varga László jelezte: a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását annak beismerésének tekinti, hogy noha a kormánynak 4 évig minden felhatalmazása megvolt, nem oldotta meg a legnehezebb helyzetben élők problémáit.

Földesi Norbert, az MSZP miskolci frakcióvezetője arról beszélt: támogathatónak tartják a fideszes Csöbör Katalin javaslatát, amely szűkítené a kilakoltatási moratóriumot abban az esetben, ha az ingatlan árverési vevője vagy átvevője helyi önkormányzat, illetve állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdálkodó szervezet, amely írásban vállalja, hogy a birtokba vételtől számított két éven belül felújítja az ingatlant, és a munkahelyteremtés, munkaerőmegtartás, helyben maradás elősegítése érdekében pályázatot ír ki a bérbeadására.

A szocialista politikus - aki a miskolci Avast a fészekrakó ügy fővárosának nevezte - jelezte: a javaslat apró lépés, de nem ez fogja megoldani a valós problémát. Ha a végrehajtások megindulnak és kiürítik a problémás lakásokat, akkor ott marad több milliós adósság a kilakoltatottak után, amit senki nem fog megtéríteni. Úgy vélte: az avasi társasházak helyzetét egy ciklus alatt rendezni lehetne 2-300 millió forintból.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában