Helyi közélet

2014.05.19. 15:20

Küldjön hírt - Cipó alakú emlékkő Ózdon

Ózd - Az ózdi lakosok körében gyakran elhangzik az a mondat: én a Cipóban lakom... Az idegenek számára ez elég különösen hangzik. Van aki úgy gondolja, hogy félreértette a hallottakat.

Ózd - Az ózdi lakosok körében gyakran elhangzik az a mondat: én a Cipóban lakom... Az idegenek számára ez elég különösen hangzik. Van aki úgy gondolja, hogy félreértette a hallottakat.Nem tetszett félreérteni! A Katona József utca térségét - amely a város egyik forgalmas részének számít - Cipónak nevezik már réges régen.

Egy legenda szerint ugyanis a tatárok elől menekülő IV. Béla király kezéből a cipó ide gurult le a hegyről. 2000. június 9-e óta nem csak a szájhagyomány őrzi ennek emlékét, hanem egy cipó alakú emlékkő is - a hosszú utca elején.

A "cipót" az akkori polgármester Strohmayer László avatta fel ünnepélyes keretek között aki egyebek mellett második honalapítónak nevezte IV. Béla királyt.

-Kerékgyártó Mihály-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában