Helyi közélet

2014.05.27. 11:52

Cementgyár: ketten lehetnek birtokon belül

Miskolc - Újabb bírósági ítélet született a hejőcsabai cementgyár tulajdonlásáért folytatott közel két évtizede tartó pereskedés során.

Miskolc - Újabb bírósági ítélet született a hejőcsabai cementgyár tulajdonlásáért folytatott közel két évtizede tartó pereskedés során. A Miskolci Járásbíróság május 23-án hirdetett ítéletet az Osteuropaische Zementbeteiligungs AG Magyarországi Fióktelepe (amelybe egy éve olvadt be a Holcim Hungária Zrt. – szerk.) felperesnek a HCM 1890 Hejőcsabai Cement- és Mészipari Kft. alperessel szemben indult polgári perében, mely birtokvédelmi ügyben hozott jegyzői határozat megváltoztatására irányult.

Mint arról lapunkban több ízben is olvashattak, a Magyar Cement (időközben nevet változtatott, s immár HCM 1890 Kft. – a szerk.) jogerős bírósági ítéletek birtokában, illetve a Kúria 2013. november 13-án meghozott végzése értelmében április elején birtokba vette a hejőcsabai cementgyárat. A gyárfoglalást követően pedig megkezdték az előkészületeket ahhoz, hogy újraindítsák a termelést. Az állapotfelmérés és a szükséges beruházások elvégzése után – reményeik szerint – akár már idén termelhet a gyár.

A gyárfoglalás miatt a Holcim vezetése a bírósághoz fordult, amely pénteki ítéletében azt állapította meg, hogy a HCM 1890 Kft. a teljes gyárüzem birtokbavételével birtokháborítást követett el a Holcim sérelmére, tekintettel arra, hogy a gyárat tilos önhatalommal szerezte meg. Ugyanakkor nem kötelezte a teljes ingatlan birtokba adására, ugyanis a bíróság megvizsgálta a birtokláshoz való jogot és megállapította, hogy a felperes egy meghatározott ingatlan (egy kemence és ennek tulajdonosa javára bejegyzett földhasználati joggal érintett ingatlanrész) tulajdonjogát szerezte meg és ezért csak ezen ingatlanrészek tekintetében kötelezte az eredeti birtokállapot helyreállítására.

Az ítélet kapcsán szerettük volna megszólaltatni mindkét felet, de lapzártáig nem sikerült utolérni képviselőiket. Az ügyre visszatérünk.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában