Helyi közélet

2014.05.06. 15:49

Az egyetem hívására költöztek Miskolcra

Miskolc - Dr. Körtesi Péter az egyetem Matematika Intézete professzorának hívására költözött családostól Miskolcra.

Miskolc - Dr. Körtesi Péter az egyetem Matematika Intézete professzorának hívására költözött családostól Miskolcra.– Az első Miskolchoz kötődő emlékem egy gyönyörű rajz volt, amelyet gyermekként az édesapámtól kapott Magyarországról szóló útikönyvben találtam. Úgy maradt meg az emlékezetemben, hogy egy alagút bejáratát ábrázolja, fölötte vasúttal. (Később sikerült beazonosítanom, az Avason található kis átjáró volt szépen, fényképszerű részletességgel megrajzolva.) Először 1956-ban jártunk a szüleimmel Miskolcon, majd pedig sok év kihagyás után középiskolás koromban, de azt nem gondoltam volna, hogy valaha itt fogok élni – mondja az előzményekről dr. Körtesi Péter, jelenleg a Miskolci Egyetem Matematika Intézetének tanszékvezető egyetemi docense.

– Miskolcra Maurer Gyulától, akkor már mint a Miskolci Egyetem intézetvezető professzorától kaptam a meghívást. A kolozsvári Bolyai Egyetemen ő volt a témavezetőm. A feleségemmel, dr. Felszeghi Sárával együtt jöttünk szétnézni, először 1986-ban. Rögtön megtetszett a táj, a belváros hangulata, ám két évbe telt, mire megkaptuk az útlevelet a családi áttelepüléshez. A feleségemnek mint gyermekorvosnak a budapesti Heim Pál gyermekklinikán kínáltak állást, de lakást nem. Azt pedig nem szerettük volna, hogy ő a két gyerekkel albérletben ott, én Miskolcon. A helyzetet Kovács Ferenc akkori rektor oldotta meg azzal, hogy a 2-es kollégiumban kialakított lakásban lakhattunk mind a négyen, együtt, a feleségem pedig elfogadta az egyetem akkor 2 éve üres praxisát. Az első hétvégeken Lillafüredre jártunk ki, s mikor körülnéztük, megállapítottuk: „Itthon vagyunk!"

Az igazi otthont azonban a saját építésű házuk jelenti az Avasalja utcában, ahol 1990 óta élnek.

– Ez az a hely a városban, ahol a legszívesebben vagyok, a kertben, a virágok között, s ha felnézek, előttem ott az Avas és a kilátó.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában