Helyi közélet

2014.05.25. 19:09

67. Cannes-i filmfesztivál - Török filmé az Arany Pálma

Cannes - A Jane Campion vezette 9 tagú zsűri Nuri Bilge Ceylan Winter Sleep című filmjének ítélte a 67. Cannes-i Filmfesztivál nagydíját.

Cannes - A Jane Campion vezette 9 tagú zsűri Nuri Bilge Ceylan Winter Sleep című filmjének ítélte a 67. Cannes-i Filmfesztivál nagydíját.Az elismerés tökéletes időzítéssel érkezett, mivel idén száz éves a török mozi. Míg Ceylan győzelme várható és megérdemelt volt, sokakat meglepetésként ért a második filmes Alice Rohrwacher Le Meraviglie (The Wonders) című rendezésének Grand Prix díja. A csodálatos gyerekszereplőkkel dolgozó kedves történetet kevesen gondolták díjra esélyesnek. A zsűri egyik tagja Nicolas Winding Refn bevallotta, hogy megkönnyezte Rohrwacher filmjét, amit egy repülőgéphez hasonlított, mely felszállás után egyre feljebb és feljebb emel. A rendezői díjat Bennett Miller kapta Foxcatcher című rendezéséért, mely az idei amerikai versenyzők közül az egyedüli említésre méltó volt. A Zsűri Díját idén az Arany Pálma nagy esélyesének tartott Xavier Dolan és a francia újhullám elindítója Jean-Luc Godard kapta megosztva. Érdekes volt, hogy a zsűri a legfiatalabb (Dolan még csak 25 éves) és a legidősebb rendező (Godard 84. évét tölti decemberben) között osztotta meg a díjat, amit rendszerint fiatal rendezők szoktak megkapni. Godard sem a filmjét nem kísérte el Cannes-ba, sem a díjat nem vette át. „Az ő életén ez a díj nem változtat.”- mondta a film producere. Mindkettőjük alkotására fokozottan igaz Nicolas Winding Refn megállapítása az idei válogatással kapcsolatban, hogy „azt mutatják, amivé a mozi végül válni fog.” Grandiózus, lebilincselő és komoly politikai üzenete van Andrey Zvyagintsev Leviathan című filmjének, mely a Legjobb Forgatókönyv díját kapta. Az est legmeghatottabb köszönőbeszédét Timothy Spall rebegte el, aki Mike Leigh Mr. Turner című filmjében nyújtott alakításával vívta ki a zsűri elismerését. A díjazottak közül egyedül Julianne Moore nem volt ott a díjátadón, aki David Cronenberg Maps to the Stars című filmjében lopta be magát a zsűri szívébe.

- Váró Kata Anna, Cannes, 2014. május 24. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában