Helyi közélet

2014.04.09. 14:15

Új barlangi mélységi rekord a Bükkben

Felsőtárkány, 2014. április 9., szerda (MTI) - Új barlangi mélységi rekordot állítottak fel a barlangkutató Szinva Csoport tagjai: a kutatók elérték a 275 méteres mélységet a bükki Bányász-barlangban március 15-én.

Felsőtárkány, 2014. április 9., szerda (MTI) - Új barlangi mélységi rekordot állítottak fel a barlangkutató Szinva Csoport tagjai: a kutatók elérték a 275 méteres mélységet a bükki Bányász-barlangban március 15-én.A kutatást vezető Rántó András a Felsőtárkányban szerdán tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Bükki Nemzeti Parkban, Lillafüred és Bánkút között található Bányász-barlangot az 1960-as évek közepén kezdték el feltárni. A több hullámban folytatott kutatás során 87 méteres mélységig jutottak el akkor a barlangászok.

A feltárás 2010-ben vett új lendületet: a több barlangász egyesület tagjaiból szerveződött Szinva Csoport kisebb bontás után új kürtőkre bukkant - közölte Rántó András.

Négy év alatt, idén március 15-én jutottak el az új rekordmélységig, megelőzve ezzel az eddigi "csúcstartó", ugyancsak a Bükkben lévő, 254 méter mély István-lápai-barlangot - tette hozzá.

Sűrű Péter kutatásvezető-helyettes hangsúlyozta, hogy a kutatásnak ezzel még nincs vége. A Miskolc vízellátásának 20-25 százalékát biztosító Szinva forrásához kapcsolódó Bányász-barlang mélysége ugyanis meghaladhatja a 400 métert, hossza pedig akár 40-50 kilométer is lehet.

A feltárásban szintén részt vevő Nagy Gergely közölte, hogy a barlangászat "nem magányos hősökről" szól, hanem csapatmunka. A Bányász-barlangban 2010 óta mintegy 30 barlangász dolgozott összesen 3000-4000 munkaórát és mintegy ötmillió forintot áldozva a kutatásra.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában