Helyi közélet

2014.04.15. 18:44

Mit jelent(het) a laptopkontroll?

Miskolc - Mit ellenőriznek a laptopokon és hogyan? Mire ad lehetőséget egy távfelügyeleti rendszer?

Miskolc - Mit ellenőriznek a laptopokon és hogyan? Mire ad lehetőséget egy távfelügyeleti rendszer? Távfelügyeleti szoftver üzemeltetése, közvetlen fizikai ellenőrzés – ezek is részei a Digitális Miskolc programnak, amelynek keretében 11 ezer laptopot osztottak ki Miskolcon. Egészen pontosan arról van szó, hogy a projekt keretében, akik notebook tulajdonosok lettek, azok elfogadták azt is, hogy a Miskolci Programiroda arra kötelezheti őket, hogy a használatba kapott géppel jelenjenek meg az irodában, ahol a notebook mind belső, mind külső állapotának ellenőrzését elvégzik. A közvetlen ellenőrzésekről jegyzőkönyv készül, amit megküldenek a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetnek (NIIFI). A program szerint közvetlen ellenőrzésre elsősorban azokat a notebook használókat kell kiválasztani, akik hosszabb ideje nem kapcsolták be a használatba kapott gépet. A laptopon egy távfelügyeleti szoftver is működik, amelynek monitoring adatait heti rendszerességgel küldik a NIIFI-nek.

Az elmúlt időszakban az ellenzék ezt úgy értékelte, kémprogram működik a gépeken, a városvezetés azonban azt igyekezett hangsúlyozni, hogy ez csupán a felelős gazdálkodás része, hiszen kontroll nélkül nem osztogathatnak állami vagyont.

De mit mond az informatikus, az önkormányzat és az adatvédelmi biztos. Részletek a szerdai Észak-Magyarországban és az eszak.hu-n.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában