Helyi közélet

2014.04.03. 08:27

Jóval több, mint gondozás

Miskolc - Nyílt nap volt, ünnepélyes alapkőletétellel és játszókertavatással a Szimbiózis Alapítvány baráthegyi telepén.

Miskolc - Nyílt nap volt, ünnepélyes alapkőletétellel és játszókertavatással a Szimbiózis Alapítvány baráthegyi telepén.Amit a Szimbiózis Alapítvány tesz, az több, mint az autizmussal élők ápolása, a róluk való gondoskodás: egyféle misszió is, hiszen számos országból jártak itt az elmúlt évek alatt, megnézni, mit tud ez a farm, hogy azután a mintát követni tudják. Erről Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár beszélt az alapítvány szerdai, autizmus világnapi rendezvényén. Mint mondta, a jó pályázatok támogatása révén sikerült megvalósítani a fontos célt: az ápolás és gondoskodás mellett ott legyen a munka is.

Letették az alapkövet

Az idén 15 éves Szimbiózis Alapítvány legújabb beruházása a 67,4 millió forintból megvalósuló Baráthegyi Manufaktúra lesz, amely az autista és megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását segíti elő. Ennek alapkövét is e napon, a kék színnel szimbolizált Autizmus Világnapján helyezték el, szerdán.

Átadtak egy interaktív játszókertet is, amely a „Turizmus korlátok nélkül” program hozadékaként valósult meg. A program keretében olyan családokat fogadnak egy-egy hétre ingyen (a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány támogatásával) a majorságban, akik egyrészt alacsony jövedelműek, másrészt autizmussal (és, vagy) súlyos fogyatékossággal élő gyermekeket nevelnek. E program bővítéseképp (az Auchan és az Immochan cégek támogatásával) tavaly elnyerték a minősített Erdei Iskola címet, és regisztrálhattak közel 2000 látogatói vendégnapot. Amikoris a látogató tanulók a majorságban dolgozó fogyatékossággal élő munkavállalóktól tanulhatnak. Mindezek folyományaképp jött létre és bővül majd a most felavatott interaktív játszókert, amelynek különleges eleme egy mongol jurta (melyben néhány éve még laktak!), s hamarosan érkezik egy fészekhinta is, valamint további mászótoronnyal egészülnek ki a lehetőségek. A mostani játszókert-foglalók: az Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola, az EGYMI, és a Diósgyőri Óvoda gyermekei voltak, akik beállhattak az állatsimogatók és a táncházi táncolók közé is.

Az Autizmus Világnapja jegyében a szervezők délután egy kék lufi osztogatós, figyelemfelhívó belvárosi sétára is invitálták a résztvevőket.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában