Helyi közélet

2014.04.10. 19:34

Éhezők miskolci viadala

Miskolc - Az éhezők utolsó mentsvára a Magyar Vöröskereszt népkonyhája.

Miskolc - Az éhezők utolsó mentsvára a Magyar Vöröskereszt népkonyhája. A népkonyhán nem szokás beszélgetni. Az éhes emberek pontosan érkeznek, kezet mosnak a bejárat melletti csapnál, elveszik a kiadópultra készített ételt, és szótlanul nekilátnak. Csak mi zavarjuk meg a megszokott rendet. A Magyar Vöröskereszt miskolci népkonyháján vagyunk, ahol a szegény emberek egy tál ételt kapnak, hozzá kenyeret és péksüteményt. Van, akinek ez az egész napi betevője. És van, aki a tésztát is kenyérrel eszi.

Nehezen találunk rá az első megszólalóra, Csontos Andrásnéra, aki már végzett az ebéddel. Ő a hajléktalan szálló lakója, és azt mondja, elégedett a koszttal.

– Éhezni nem szoktam. Arra azért vigyázok, hogy legyen mit ennem. Szociális segélyen vagyok, ebédet kapok itt, a népkonyhán a többit megveszem. Nagyon visítva, de azért elég a pénzem. A három legfontosabb megvan az életemben: az ennivaló, a tisztálkodás és a ruhanemű – sorolja.

Kérdezzük tőle azt is, hogyan lehetne összegyűjteni és a szegényeknek kiosztani azt az ételt, ami másoknak már felesleges. A válaszon egy percet sem gondolkodik, szerinte a családsegítők gyűjthetnének, mert ők tudják, hogy kinek van szüksége élelmiszerre.

További részletek az eszak.hu-n és a pénteki Észak-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában