Helyi közélet

2014.04.16. 15:03

A legjobb húsvéti recept!

Miskolc, Sajóecseg - „Ez olyannyira különleges, hogy akár az éttermünk étlapján is megállná a helyét.", mondta a zsűri.

Miskolc, Sajóecseg - „Ez olyannyira különleges, hogy akár az éttermünk étlapján is megállná a helyét.", mondta a zsűri.Húsvéti receptversenyünk győztese ez alkalommal Rozgonyi Renáta, sajóecsegi olvasónk lett. A fiatal hölgy nem első alkalommal pályázott receptjével, és nem először érdemelte ki a zsűri elismerését, de az első díjat eddig még nem sikerült „elvinnie." A zsűri egyébként így fogalmazott ünnepi ételével kapcsolatban: „Ez olyannyira különleges, hogy akár az éttermünk étlapján is megállná a helyét."

S valóban, már az elnevezése is ínycsiklandozó: Báránypörkölt medvehagymás, juhtúrós rétessel.

– Nagyon boldog vagyok! – ez volt Renáta első reakciója, amikor megtudta, milyen sikeres lett a receptje. Meg is kellett nekünk ismételni a jó hírt, alig hitte el.

– Gyakran szoktuk készíteni húsvétkor – mesélt az ételről. Az alapreceptet egy barátnőjétől kapta, de kissé átalakította. Renáta elárulta, a medvehagyma már régóta nagy kedvenc náluk, még a nagymamája ismertette meg vele gyerekkorában. Gyakran készítenek például medvehagymás pogácsát is, amely szintén nagyon finom.

Dekorlepkék

Renáta húga, Regina és édesanyjuk is majd minden receptversenyünkön megméretteti magát. Ez alkalommal Regina nem indult (sokat kell tanulnia, jegyezte meg nővére), édesanyjuk viszont igen, neki is olvashatók receptjei a most megjelent magazinunkban.

Renáta ez alkalommal egy édesség receptjét árulta el nekünk. Ő maga díszítette ehető lepkékkel (egy miskolci dekorboltban szerezte be), fotózta le, majd küldte el a képet szerkesztőségünkbe.

Megtudtuk tőle: könnyen összeállítható, és nagyon jó a tésztája. Úgy gondolja, mindkettőt, a nyertes báránypörköltet és az említett Ezerjó szeletet is elkészíti húsvétra.

Húsvéti receptmagazinunk egyébként már kapható ügyfélszolgálatunkon (Miskolc, Zsolcai kapu 3.), három megye – a miénken kívül Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg ünnepi ízei is megismerhetők belőle. Újságunkból a jövő héten az is kiderül, hogy pontosan hol, mely hírlapárusoknál – közel 50 árushelyen – lesz megvásárolható, így vidéki olvasóink is könnyen hozzá fognak tudni jutni.

ÉM-HM

A legjobb húsvéti recept!

Ezerjó szelet

Hozzávalók:

Egy közepes méretű tepsihez:

A tésztához: 40 dkg liszt, 25 dkg hideg vaj, 2 dl tejföl, 1 kávéskanál só, 1 evőkanál citromlé,

A mákos töltelékhez: 1 db tojás, 15 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 1 üveg meggybefőtt (7 dl, mag nélkül),

A túrós töltelékhez: 1 db tojás, 10 dkg porcukor, 30 dkg rögös tehéntúró, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg mazsola,

Az almás töltelékhez: 6-8 db alma (körtével is lehet), 1 kávéskanál őrölt fahéj, 10 dkg cukor (vagy ízlés szerint, az alma édességétől függően),

A lapok szórásához: zsemlemorzsa,

A tepsi kikenéséhez: 5 dkg vaj


Elkészítés:

A tepsit kivajazzuk. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a liszttől függően kb. 2 dl tejföllel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. 4 egyforma cipóra osztjuk. Egyenként tepsi nagyságúra, nagyon vékonyra nyújtjuk. Az elsőt belefektetjük a tepsibe, majd megszórjuk zsemlemorzsával. A máktöltelékhez a tojást a cukorral krémesre keverjük, majd belekeverjük a mákot, és rásimítjuk az első tésztalapra, a lecsepegtetett meggyet rászórjuk. Rátesszük a következő tésztalapot, morzsával szórjuk.

A túrótöltelék hozzávalóit kikeverjük, a lapra simítjuk, megszórjuk mazsolával. Rátesszük a következő tésztalapot.

Az almát lereszeljük, kissé kinyomkodjuk, cukorral, fahéjjal ízesítjük, és a morzsás tésztalapra kanalazzuk, majd elsimítjuk. Befedjük az utolsó lappal.

Egy nagy villával több helyen átszúrjuk, hogy a sütés közben keletkező gőz távozhasson a sütiből.

A sütőt 200 fokra melegítjük, ezen a hőfokon bő 10 percig sütjük, majd 175 fokra csökkentjük, és így kb. 30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt porcukorral megszórjuk és szeleteljük.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában