Helyi közélet

2014.03.01. 16:26

Tehetetlenül összekulcsolták a kezüket

Ormosbánya - Ködös, párás a szombati kora délelőtt. Elhagyjuk Kazincbarcikát és Mucsonyt. Ormosbánya a cél.

Ormosbánya - Ködös, párás a szombati kora délelőtt. Elhagyjuk Kazincbarcikát és Mucsonyt. Ormosbánya a cél.Igaz bánya, talán éppen három évtizede nem működik a településen. Pedig az alig 1700 fős község szebb és talán szerencsésebb életében több mint 3 ezer bányász is dolgozott. Ormosbányán áthaladva láthatóak az útról a nyomor nyomai: füst, szemét és a műanyag szaga a levegőben. Több rendőrautó is áll a bekötő úton, azonban csend van. A művelődési háznál már a transzparenseket készítik elő, de Sike Ferencné, Ormosbánya független polgármestere arra kér, hogy a néma demonstráció után beszélgessünk. Száz, talán százötven fő várja az esemény megnyitóját. Többen nem is helyiek, hanem a például Izsófalváról, vagy még távolabbról érkeztek. 10 óra után nem sokkal aztán több táblát emelnek a magasba az ormosiak: "állandó rendőri jelenlétet", "biztonságot az időseknek", "bárki bárhová beköltözhet?", "nyugalmat az ormosi lakosoknak", "gyorsabb,szigorúbb rendőrségi, bírósági, ügyészségi eljárást a bűnözők ellen" feliratúakat többek között, majd a demonstrálók megfogták egymás kezét.


 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>


Ha több rendőr lenne

- A fiatalok azt hiszem nem kellően foglalkoznak ezekkel az ügyekkel. Például a renddel, a közbiztonsággal, pedig Ormosbányán jó pár éve gondok vannak... - mondja munkatársunknak egy fiatal férfi, aki kérte, ne írjuk le a nevét. - Betörések, lopások vannak Ormoson, idős embereket bántalmaztak. Ezzel kerültünk tv-be, híradókba sajnos. Ha több rendőr lenne, lenne állandó rendőrségünk, akkor jobb lehetne minden.

- Ha mindenki otthon marad, akkor nem változik semmi! - mindezt már egy 63 esztendős helyi férfi nyilatkozza lapunknak, de ennél többet magáról nem akar elárulni. - Rengeteg a lopás... Elmondhatatlan, hogy korábban, amikor volt bánya milyen élet volt itt. Most pedig? Nincs munka, de valahogy meg kell élni mindenkinek, tudom. De nem ez a módja. Négy-öt éve óriási a baj: szétverték a buszmegállót, nem áll meg semmi egy réteg előtt. Szólni nem mer senki. Ami nincs lebetonozva, az eltűnik. Ha valaki kórházba kerül kifigyelik, mire hazajön? Vége, üres a ház. Megoldás? Több jogot kell adni a rendőrségnek, mert nekik is meg van kötve a kezük, sokszor tehetetlenek.

Andrea szerint ez nem helyi probléma, hanem az egész megye gondja. Úgy gondolja, hogy az emberek biztonsága nem megoldott. Az állandó rendőri jelenlét visszatartó lenne, ám nagyobb hatáskört adna a rendőrségnek és megváltoztatná a törvényeket például az idősek védelmében.

Sike Ferencné 2006-tól Ormosbánya polgármestere. Azt mondja azóta drasztikusan megemelkedett a bűncselekmények száma a településen. Egy listát mutat, amelyen közel 40 név, vagy bolt és gyógyszertál áll. Ezek az emberek és intézmények az elmúlt egy évben valamilyen bűncselekmény elszenvedői voltak.


 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>


Kemény, de igazságos

- Mindezek mellett az üres ingatlanokat szétszedik – mondja. – Lakásokba lakcímbejelentés nélkül beköltöznek. Ki kell hangsúlyoznom: tanárként is ki kell emelnem, hogy ez az egész az elmúlt 25 év erkölcsi, etikai válsága! Az, hogy valaki szegény, nem kell hogy együtt járjon a kosszal, a betöréssel, a rablással. A világháború után, és az ’50-es években is voltak tényleg nagyon szegény családok itt Ormosbányán is, de a település szép volt és boldog.

- A polgármester asszony elárulja: 2006-2007-ben felajánlották, hogy állnák egy rendőr bérét, lakás adnának neki, fizetnék a túlóráját, és a benzint. Nem lehetett. Nem valósult meg a térfigyelő rendszer sem, pedig évek óta pályáznak rá.

- Az óvodában, iskolában is gyakran terrorizálják az ott dolgozókat, de sajnos a védőnőnket sem kímélték – teszi hozzá. – Amennyire tudok feljelentést teszek, bíróságra járok, és próbálom a törvényes keretek között a helyzetet kezelni, ám nem könnyű.

- Nem fél? – kérdezem. Azt mondja nem, mert mindenki ismeri. 33 évig volt pedagógus és igazgató a helyi iskolában.

- Tudják, hogy szigorú, kemény, de igazságos vagyok – vallja meg. – Abban biztos vagyok, hogy ha bármi történne velem még a cigányközösség is odaállna mellém.

- Sike Ferencné azzal búcsúzik: ha nem történik semmi, akkor a helyi kezdeményezésből országos jelentőségű demonstrációt szervez.

- Eloszlik a tömeg, gyorsan kiürül a kis tér. Az „Ormosbánya vége” tábla előtt kis taligát húz két fiatal.

100 milliók Ormosbányának

- Sike Ferencnétől megtudjuk: Ormosbánya 2007 óta közel 1000 millió forintot pályázott össze. Két év (2012/2013, Start Közmunka program) alatt 526 millió forintot. 2012-ben Ormosbányán 100 százalékos volt a foglalkoztatás. Ez tavaly közel 180 embert érintett, míg korábban több mint 200-at. „Még azt sem mondhatja senki, hogy nem tudnak megélni, azért bűnöznek. Tudom, lehetne több is, de…”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában