Helyi közélet

2014.03.03. 11:19

Mert csodás dolog a zene

Miskolc - Miskolcon tartott pénteken meghallgatást a Snétberger Zenei Tehetség Központ. Mi ott jártunk.

Miskolc - Miskolcon tartott pénteken meghallgatást a Snétberger Zenei Tehetség Központ. Mi ott jártunk.A város talán már a hétvégére készül és a tavasz első napjára, miközben izgatott fiatalok kérnek eligazítást arról, hogy melyik teremben lesz a Snétberger Zenei Tehetség Központ miskolci meghallgatása a Zenepalotában. Köztük van a miskolci Balogh Géza is, aki 17 éves és zongorán játszik. Elárulja, hogy ismerősökön és az interneten keresztül talált a Snétberger Központra.

- Három éve zongorázom, jártam zeneiskolába, most külön tanárnál is képzem magam - sorolja némi izgalommal a hangjában. - Szeretek zongorázni, szeretem a zenét, gondoltam megpróbálom. Tulajdonképpen az egész család muzsikál: a bátyán hegedül, a nagyapán brácsázik, apukám cimbalmom, az egyik unokatesóm bőgőn játszik. Még nem voltam ilyen felvételin. Ha nem zene? Szeretek sportolni, focizni.

Ádám Krisztián ugyancsak miskolci. Ő is mindössze 18 éves.

- Zongora, és ének: mind a kettő kedves számomra - mondja büszkén. - Magamat képezve tanultam és jutottam el eddig. Zenész nálunk is mindenki! Apám gitározik. Én énekelni szeretnék mondjuk öt év múlva, és járni a világot! Szeretném átadni az embereknek azt az érzést, hogy milyen csodás dolog a zene. Szeretnék CD-t is kiadni. Nem titok, az igényes vendéglátó zene is közel áll hozzám.

Gyakorolni a sikerért

Szerényen meghúzódva a háttérben beszélget Horváth Richárd, aki gitározik, de most nem felvételizik. Azt mondja megnézi, hogy milyen egy ilyen esemény, egy felvételi. Nem véletlenül.

- Ismerősöktől hallottam a Snétberger Központról, egy barátomat kísértem el - fogalmaz. - Nem tudom milyen lesz, milyen lehet.

Szerinte egy év alatt is sokat lehet fejlődni, azonban nagyon sokat kell gyakorolni a sikerhez, a tudáshoz. Ő 4-5 órát is gitározik egy-egy nap. Van tanára, akivel sok minden más mellett elméletet, akkordbontást gyakorol.

- Fontos és jó, hogy van nekem is a családban zenész, zenéhez értő - mondja. - Ha a barátaimat felvennék az idén, jövőre biztos nekem is könnyebb lenne a felvételi.

Nem csak a fiúk, hanem az apák is felvételire készülnek. Köztük a felsőzsolcai Iváncsik Jenő talán még gyermekénél is jobban izgul. Jenő leánya fuvolázik. 13 éves lesz, zeneiskolába jár, hét esztendeje játszik hangszeren, már versenyeket nyert. A cél kimondva is az egyetemi színt, mert zenetanár szeretne lenni az Iváncsik lány.

- Klarissza mindig izgul, ám amikor játszani kell már nem, akkor kikapcsol és tovatűnik a feszültség - mondja csillogó szemekkel és büszkén az édesapa.

Kétszeres túljelentkezés

Szarka Andrea, a Snétberger Központ hálózati- és ösztöndíj koordinátoránál futnak össze a szálak. Nála lehetett regisztrálni a felvételire ezen a napon.

- Huszonegyen regisztráltak, de ez a szám még változhat - árulja el, miközben az első felvételiző belép a mellettünk található terembe. - Itt Miskolcon Rozsnyói Péter zongora és Jazz Bach improvizáció tanár felvételiztet. Ő beszélget a fiatalokkal, majd játszanak a jelentkezők hangszeren, amelyet videón rögzítünk, hogy azt megtudjuk mutatni hangszeres tanárnak. Ha kijönnek a meghallgatásról, akkor a mentorok felvesznek a jelentkezőkkel egy kérdőívet, hogy többet tudjunk meg a családi háttérről annak kapcsán, hogy valóban rászoruló diákról van-e szó.

Megtudjuk azt is, hogy az 50-, maximum 60 helyre kétszeres a túljelentkezés. Tíz helyet például fenntartanak nem magyarországi magyar nyelvű roma diákoknak, de mindezek mellett visszahívnak "korábbi" diákokat is. A borsodi régióból egyébként mindig van hallgatójuk.

- A legtöbb felvételizőnk gitáron próbál szerencsét, de népszerű a zongora és a hegedű is - teszi hozzá kérdésünkre. - Biztosan április végén tudják meg a felvételizők, hogy Snétbergeresek lettek-e, de az idén elképzelhető, hogy egy picit korábban kihirdetjük majd az eredményeket.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában