Helyi közélet

2014.03.28. 08:15

A sírból hozták vissza

Miskolc - Sokan már egy lyukas garast sem adtak volna a diósgyőri kohászatért.

Miskolc - Sokan már egy lyukas garast sem adtak volna a diósgyőri kohászatért.

„Nem azért jöttem ide, hogy leállítsam a termelést vagy bezárjam a gyárat, hanem azért, hogy együtt dolgozzam önökkel. De! A gazdasági válság miatt elmaradnak a megrendelések, s több tényező miatt nem tudunk gazdaságosan működni. Ezért döntött úgy a tulajdonos, hogy megállítja a termelést – mondta el Mladen Pejkovics, a DAM 2004. Kft. ügyvezető igazgatója a diósgyőri kohászatban tartott munkásgyűlésen 2009. március 4-én. Hozzátette: a tulajdonos szeretné újraindítani a termelést, amihez fejlesztéseket kell végrehajtani, s a termékszerkezet is változtatásra szorul.

Termelés helyett felszámolás

Ám az idő csak telt, és a termelés helyett felszámolás indult el. Ahogy sokasodtak a kérdések, úgy sokasodtak az egymásnak ellent mondó híresztelések, mígnem 2009. október 17-én arról írhattunk, pár nap, és kiderül, lesz-e új tulajdonosa a DAM-nak. 2010 márciusának végén még azt az információt kaptuk, hogy néhány napos csúszással kötik meg az adásvételi szerződést, majd elkezdődhet az újraindítás előkészítése. A befektető tervei szerint három hónapon belül újra termel a diósgyőri kohászat.

Indulás helyett azonban újabb csalódás jött: 2010. május 6-án a felszámoló bejelentette: a befektetőcsoport többségi tulajdonosa elállt a vételi szándéktól. A felszámolás során kiírt pályázat nyertese, az ISD POWER Kft., pontosabban az általa kijelölt ÖKO-FERR Kft. pedig nem kívánta működtetni a kohászatot.

A kisebbségi befektető azonban nem adta fel szándékát. 2010 július 7-én azt írtuk, hogy a török befektető intenzív tárgyalást folyatott az ÖKO-FERR Kft. tulajdonosaival, valamint a kormány képviselőivel. Utóbbitól azt várta, hogy vegye ki a részét a történet folytatásában. Nem tőkebefektetéssel, hanem hosszú lejáratú, kedvezményes hitel biztosításával a tervezett fejlesztésekhez. Gyors megállapodást reméltek, ehhez képest a befektető egy évvel később még mindig a magyar kormány jóváhagyására várt.

2010 októberében már 1,5 éve húzódó tárgyalásról számolhattunk be, a befektetőcsoport képviselői arról panaszkodtak, hogy újabb és újabb tanulmányokat, pénzügyi kimutatásokat és egyéb adatokat kérnek tőlük. Mint mondták, tartják vételi ajánlatukat, de fogytán a türelmük. Az esetben, ha a tulajdonos nem akarja eladni a DAM vagyonát, a DIGÉP területén valósítják meg elképzeléseiket.

Engedélyekre várva

Ez a forgatókönyv következett be. Mint azt 2012. július 14-én megírtuk, új acélgyártó üzem és folyamatos öntőmű épülhet Diósgyőrben. Az erre alapított Miskolc Steel Mills Kft. beadta a hatóságokhoz a szükséges engedélyekhez a kérelmeket. 2013 márciusában két engedélyük megvolt, már csak az építési engedély volt hátra. És ekkor megint belassultak a folyamatok.

Ma azonban hosszú idő után végre annak örülhetünk, hogy elindul a „Digép Mini Mill" (acél- és hengermű) projekt. A részletekről beszámolunk!


Válasz nélkül már 2,5 éve

A tárgyalásokat a menetközben leváltott Becsey Zsolt államtitkársága felügyelte/felügyeli, sajtóosztályuktól 2011. július 11-e óta várjuk a választ arra, hogy megkapja-e a tervezett fejlesztések megvalósításához szükséges kormánygaranciát a befektető? Miért húzódik eddig a döntéshozatal? Sajnos kitartó érdeklődésünk ellenére a mai napig nem kaptunk választ a minisztériumból.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában