Helyi közélet

2014.02.19. 08:47

Vannak ellenállók és csodákra képesek

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szokatlanul enyhe téli időjárás eddig nem okozott különösebb problémát megyénk gyümölcsöseiben.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szokatlanul enyhe téli időjárás eddig nem okozott különösebb problémát megyénk gyümölcsöseiben.A gyümölcsfák jelenleg kényszernyugalmi állapotban vannak - mondta lapunk érdeklődésére Berta Béla, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója. - Az enyhe időjárás következtében azonban várható a kártevők felszaporodása, így az ellenük való védekezésre kiemelten oda kell figyelni a tavasz folyamán.

A szakembertől megtudtuk azt is, hogy a szántóföldi növénytermesztésben az őszi vetésű kultúrák is az évszakhoz viszonyítva melegebb időjárási viszonyok közé kerültek. A melegebb időjárás már a kora tél idején a gazdálkodókat arra kényszerítette, hogy a repcét a magszárba szökés megakadályozására vegyszerrel hassanak oda. Ezzel a lépéssel viszont a termelési költségeket jócskán megnövelték.

Színesedett a vetés

- A kalászosokat termesztők a vetés után a csapadék hiánya miatt sokáig csak vártak az elvetett magvak kikelésére - folytatta Berta Béla. - A várva-várt kelés után a szűkös mértékű csapadék miatt a vetések fejlődése vontatott volt. A hó takarás előtt láthatóan színesedett a zöldellő vetés, sötét nekrózisos foltokkal. A gombabetegségek elleni védekezés emelte a mezei leltár mértékét. Kedvező időjárási feltételek esetén nem csak a haszonnövények, hanem a gyomok fejlődése is intenzívebbé válik.

A B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője hozzátette: az őszi vetésű kultúráknál a korábbi évekhez viszonyítva a csapadékhiány mintegy 120 mm. A januári, illetve várhatóan a februári csapadék mértéke is kedvezően alakul a növények számára. Akár a szántóföldi, akár a kertészeti kultúrák számára a szélsőséges időjárási körülmények jelentik a legnagyobb problémát.

A szakember szerint az idei termés mennyisége még korán sem garantált, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy március, április, illetve május elején is lehetnek tavaszi fagykárok, amik jelentős terméskiesést okozhatnak elsősorban a gyümölcs ültetvényekben. A kalászos gabonafélék nagyon ellenállók, csodákra képesek. A kedvező tavaszi és a nyári időjárás hatására, jó elosztású csapadékkal párosulva gazdag termést adhatnak.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában