Helyi közélet

2014.02.07. 10:50

Sikeres projekt Ózdon

Ózd - Az elmúlt év tavaszán - 2013 április 24-én- a Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület és az Ózdi Görögkatolikus Egyházközség közös pályázatával kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatót.

Ózd - Az elmúlt év tavaszán - 2013 április 24-én- a Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület és az Ózdi Görögkatolikus Egyházközség közös pályázatával kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatót.Itt többek között elhangzott, hogy az egyesület és az egyházközség megkezdte a "Családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése" témájú HálÓzd! című pályázat megvalósítását az Ózdi Kistérségben. A projekt sok és sokféle tevékenységből tevődik össze, melyek között vannak egyszeri alkalmak és folyamatosak, s kiterjednek minden korosztályra húsz hónapon át. Természetesen azzal a célkitűzéssel, hogy a közösségépítést a projekt befejezése után is folytassák.

Pár szó arról, mi a Háló? Kárpát-medencei Katolikus Közösségek Hálózata. Magyar és katolikus Kárpát-medencei mozgalom. Fő célja a katolikus hívőket megszólítani, természetesen más vallásúakat sem kirekesztve. Egyesület formájában működik, ám lényegét tekintve sokkal inkább szól közösségek létrehozásáról, közösségek közötti kapcsolat építéséről, közösségekbe vágyó egyes emberek közösségbe emeléséről.

A szervezet a katolikus egyházon belül működik. Folyamatosan építi a kapcsolatokat a keresztény közösségek között. A Hálónak nincsen hagyományos értelemben vett tagsága, nem szed tagdíjat. Igazi kötődés az, ha valaki részt vesz a találkozókon és egyéb programokon, és a közösség szerepére, jelentőségére,fontosságára ráérez.

A HálÓzd! projekt szakmai vezetője Orosz István parókus atya, akit arra kértem, mondja el mennyire volt sikeres 2013-ban a programjuk ?

- Hála Istennek a HálÓzd! projektünk sikeresen,az elvárásoknak megfelelően működik. Ennek keretében számos program valósult meg. Van baba-mama találkozó, védőnő segítségével tanácsok, beszélgetések a gyermeknevelésről. Említhetném a fílmklubot, a kézműves foglalkozásokat. Az iskola kezdés előtti beszélgetéseket,a drogprevenciót, rendkívüli osztályfőnöki órákat, a kreatív stúdiót. A nyár folyamán száz fővel vettünk részt a Balatonon a Kárpát-medencei Háló Táborban. A nyár végén a "Hálós lányok " és önkénteseink ott voltak Ózd peremkerületeinek nyár végi rendezvényein. Kézműves foglalkozásokat tartottak, tájékoztatást nyújtottak a többi programunkról, amit nagy érdeklődés kísért.

- Szeretném ha említene néhány HálÓzd! programon kívüli eseményt is ?

- A teljesség igénye nélkül szívesen mondok néhányat: hittanos tábort szerveztünk Farkaslyuk községben, gyermekbúcsút pedig Máriapócsra. A felnőtteknek zarándokút volt szintén Máriapócsra, szerveztünk kerékpártúrát, felelevenítettük a városban a kántálást a betlehemezést. Három felnőtt közösség is működik nálunk eredményesen. Hálát adunk mindezekért Istennek - mondta Orosz István parókus atya.

- Kerékgyártó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában