Helyi közélet

2014.02.07. 11:59

Közlemény - A Magyar Közút bevezette a Tokaj környéki teherforgalmat kezelő intézkedéseket

Tokaj - Február 7-től életbe lépnek a Tokaj környéki teherforgalmat komplexen kezelő, a helyi lakosság életkörülményeit javító forgalmi változások. Ez azzal is jár, hogy a helyi viszonylatban szállító, a változások által érintett fuvarozóknak a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez kell fordulniuk behajtási engedélyekért.

Tokaj - Február 7-től életbe lépnek a Tokaj környéki teherforgalmat komplexen kezelő, a helyi lakosság életkörülményeit javító forgalmi változások. Ez azzal is jár, hogy a helyi viszonylatban szállító, a változások által érintett fuvarozóknak a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez kell fordulniuk behajtási engedélyekért.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendelkezése szerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az érintett szervezetekkel, önkormányzatokkal egyeztetve, 2014. február 7-től komplex forgalomszervezési intézkedést helyez hatályba, amely jelentősen átrendezi a Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén áthaladó tranzit kamion forgalmat. Néhány mellékút főúti átsorolást kap, a 38-as főút egy szakasza mellékút lesz, egyidejűleg teherforgalmi korlátozások lépnek életbe. Az utak átsorolása, valamint a bevezetett korlátozások következtében a Sátoraljaújhely határátkelőt használó nehézgépjármű forgalom a 37-es főút – M30-M3 autópálya viszonylatában tudja a Tiszát átlépni. A Tornyosnémeti határátkelőn keresztül az országba érkező járművek a 3-as főutat lesznek kénytelenek használni és nem terhelik az így is jelentősen leromlott alsóbbrendű úthálózatot sem. Megfelelő indokok alapján a kistérségi teherforgalom továbbra is lehetőséget kap a korlátozott szakaszok igénybevételére. Így a Magyar Közútnak kell majd behajtási engedélyeket kiállítani azon fuvarozók részére, akiknek saját telephelyeik vannak a térségben és/vagy árut szállítanak (terítenek) a korlátozott szakaszokon.

Az engedély kiadásához szükséges megadni a viszonylatot (honnan-hova és merre szeretne menni) a cégkivonatot (telephelyek közötti fuvar esetén) az árufuvarozás helyéről kapott igazolást, amelyben szerepel a két fél közötti szerződés időtartama (lehet határozatlan idejű is, ekkor az engedély visszavonásig érvényes) a szállító jármű adatait. A kiadott engedély rendszámra, meghatározott útvonalra szól, a behajtás csak 6 és 22 óra közötti időpontban engedélyezett (természetesen a hajnali tejet, kenyeret fuvarozó vállalkozók engedélyébe ez nem kerül bele). A korlátozott szakaszokon csak olyan tehergépkocsi tud majd közlekedni, amelyben úgynevezett OBU fedélzeti eszközt is beszereltek.

Utak átsorolása:

  • A jelenlegi 38-as főút 37-es főút és a tokaji 3615-ös jelű út csatlakozása közötti szakasza átminősítésre került, új száma: 3838.
  • A jelenleg 3615-ös jelű út a 37-es főút és tokaji 38-as főút csatlakozása közötti szakaszon főúttá lett minősítve, új száma: 38.
  • A jelenleg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tervezése alatt lévő 39-es főút nyomvonalával részben megegyező útszakasz főúttá lett kijelölve. A 3-as főút-Encs-Abaújkér-Abaújszántó-Tállya-Mád-37-es főút útvonal lett a 39-es főút.
  • Új főúti szakasz került kijelölésre: 37-es főút (Sátoraljaújhely elkerülő szakasz)-Alsóberecki-Karos-Karcsa-Pácin-Cigánd-Kékcse. Az út új száma 381.
  • Korlátozások:

  • A 3838-as jelű út Bodrogkeresztúr és Tokaj közötti szakaszán „12 tonna össztömeg feletti tehergépjárművel behajtani tilos" jelzőtáblák kerültek kihelyezésre. Az út Tokaj belterületi szakaszán „3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművel behajtani tilos" táblák kihelyezésével lett korlátozva a forgalom.
  • A 38-as főútnak a 3621-es jelű út és a 3838-as jelű út csatlakozások közötti szakaszára került kihelyezésre „12 tonna össztömeg feletti tehergépjárművel behajtani tilos" jelzőtábla.
  • A 39-es főút Abaújkér-Abaújszántó közötti szakaszán „12 tonna össztömeg feletti tehergépjárművel behajtani tilos" lépett életbe. A korlátozás kikerülésének megakadályozása érdekében a 3714-es jelű úton is bevezetésre került Abaújszántó és a 3705-ös jelű út csatlakozása (Aranyospuszta) közötti szakaszon a 12 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek korlátozása.
  • A 3713-as jelű út Vizsoly és Vilmány közötti szakaszán, valamint a 3716-os jelű út Vilmány és Fóny közötti szakaszán szintén kitiltásra kerültek a 12 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek.
  • A kijelölésre került 39-es főúti nyomvonalon a „Gibárti szerpentin"-nél lévő útleszakadás miatt jelenleg 3,5 tonnás súlykorlátozás van bevezetve, így terelőút kerül kijelölésre Abaújkér-Vizsoly-Novajidrány-3-as főút útvonalra.
  • A 3814-es jelű út Sárospatak (3801-es jelű úti csatlakozásától)- Cigánd (381-es főúti csatlakozás) között a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek csak célforgalomba hajthatnak be.
  • A 381-es főút 3804-es jelű út csatlakozása és a 3834-es jelű út csatlakozása közötti szakaszáról a 12 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek kitiltásra kerültek.
  • - Magyar Közút Nonprofit Zrt. -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában