Helyi közélet

2014.02.24. 15:19

"Csak a zene van"

Miskolc - Tóth Kamilla és Farkas Zsolt, a Bartókba és a Snétberger központba is együtt jár. A zene az életük.

Miskolc - Tóth Kamilla és Farkas Zsolt, a Bartókba és a Snétberger központba is együtt jár. A zene az életük.Édesapja brácsázik, nővére zongorázott. Az Ózd mellett élő Tóth Kamilla azt mondja, hogy édesapja látta meg benne a tehetséget, ezért zeneiskolába íratták: Miskolcra jár a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába. A jövőjét zenészként képzeli el, szólókarriert szeretne befutni, de a jövőben tanárként is szívesen elhelyezkedne.

- Három éve kerültem be a Snétberger központba. Akkor, amikor megalakult - meséli Tóth Kamilla. - Volt egy felvételi Nyíregyházán, ami sikerült, felvettek elsőre. Klasszikus zongorán játszom, Balázs János a tanárom. Most vagyok ott három éve, és ebben az évben már zenei segítő is lettem. Ez azt jelent, hogy diák is vagyok, azaz órát is veszek, de mellette a gyerekeknek segítek is.

Kamilla Ózdon járt iskolába, most pedig Miskolcon. Van egy nővére, aki most Angliában dolgozik. Apukája zenél, brácsázik egy cigányzenekarban, ezért nem véletlenül tőle eredezteti a zenéhez való tehetségét.

- Jó és egyre jobb a tehetségkutató központ - teszi hozzá szerényen - Az elején még szokatlan volt, hogy ott kell lenni Felsőőrsön. Nyáron hat hét, míg tavasszal és ősszel három-három héten át. Hogy mire van időm? Tulajdonképpen mindenre, hiszen iskolába járok. Van kikérőm és úgy tudok menni a Snétbergerbe.

Kell hozzá szerencse

Kamilla 18 esztendős párja Farkas Zsolt. Szlovákiában, Rozsnyón él és 7 éves kora óta játszik zongorán. Zenei tanulmányait a rozsnyói zeneiskolában kezdte, ahol sokáig klasszikus zenét tanult. Hasonlóan Kamillához most a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatója. Harmadik évfolyamos jazz-zongora szakos.

- Két éve felvételiztem. Mondhatni az osztálytársaim beszéltek rá a Snétberger központra - mondja egy huncut mosoly kíséretében. - Egy alkalommal eljöttek Szlovákiába felvételiztetni a Snétbergeresek. Nem oda, ahol én lakom, de elmentem felvételizni én is. Szerencsére engem is elsőre felvettek. A kurzus nyáron kezdődött, hat hetes volt. Nagyon szép két év áll már mögöttem: sok a fellépésünk. Nagyon nagy plusz ez nekem. Az hogy ott vagyok, hogy ott lehetek.

A fiatal tehetség már volt többek között fellépni Franciaországban, míg legutóbb a norvég főváros közönségét kápráztatta el triójával.

- A napokban megyek Londonba fellépni - mondja büszkén. - Ezekhez a koncertekhez kell azért szerencse. Egyébként Norvégiába egy trióval voltam egy jazz klubban, míg Londonba Snétberger Ferenccel megyek. Ez nekem óriási megtiszteltetés! Az a tény, hogy vele léphetek fel. Ő egy óriási gitáros, egy gitárművész, a a központ alapítója, névadója. Büszke vagyok rá, hogy az ő zenekarával mehetek játszani.

Zsolt hozzáteszi, hogy az apukája is zenész, de főleg édesapja családja muzsikus família. Tervek? Főiskola külföldön, vagy itthon az akadémia. Példakép? Sokakat megemlít, de Oláh Kálmánt kiemeli. Arra kérem, hogy mondja el egy napját a Snétbergerben.

- 10-kor kezdődik az oktatás. Nagyon komoly minden - fogalmaz. - Két óra szolfézs, aztán gyakorlás. Délután 1-től van ebéd, majd 2-től akár este 8-ig zenélünk. De előfordult, hogy este 10-től is volt zenekari gyakorlónk. Reggeltől estig a zenében vagyunk. Ez nagyon jó!

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában