Helyi közélet

2014.02.24. 15:15

Céljuk a zenei értelmiség kinevelése

Miskolc - Február utolsó napján Miskolcon keresi a Snétberger Tehetség Központ a fiatal tehetséges roma zenész diákokat.

Miskolc - Február utolsó napján Miskolcon keresi a Snétberger Tehetség Központ a fiatal tehetséges roma zenész diákokat.A Snétberger Zenei Tehetség Központ missziója egy erős, hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert, modellértékű iskolát teremteni, melyben a fiatal, hátrányos helyzetű roma zenei tehetségeket világszínvonalú képzés és mentorálás révén igyekeznek hozzásegíteni zenei karrierjük elindításához.

- Számunkra rendkívül fontos terület Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ugyanis sok tehetséges tanulónk került ki eddig is abból a régióból - nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Mészáros Zoltán, a Snétberger Zenei Tehetség Központ hazai képviselője, kulturális projektek menedzsere, koncert és rendezvényszervező, a Camp Europe Felsőörs Oktatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. - A következő hetekben több meghallgatásunk is lesz szerte az országban, így Miskolcon is. (lásd keretes írásunkat - a szerk.). A központ – Snétberger Ferenc roma származású, Liszt-díjas gitárművész szakmai irányításával – 2011-től évente 60 tehetséges, jellemzően 10-20 éves roma fiatalnak nyújt lehetőséget zenei tehetségük kibontakoztatására. Az oktatóink elismert zenész-tanárok, mint például Snétberger Ferenc, László Attila,Oláh Tzumo Árpád, ifj. Szakcsi Lakatos Béla, Rozsnyói Péter, Barcza Horváth József, Szőke Nikoletta vagy éppen Tony- és Roby Lakatos.

12 hét Felsőőrsön

Az ügyvezetőtől megtudtuk azt is, hogy a felsőőrsi bentlakásos kollégiumuk 12 héten keresztül működik évente, amiből nyáron hat hétig, míg tavasszal és ősszel 3-3 héten át oktatnak. Az 50-100 hazai fellépési lehetőség - például a Sziget fesztiválon vagy Kapolcs - mellett sok külföldi koncertet is meghívást kapnak a tehetségeik. Céljuk a hazai roma zenei értelmiség kinevelése és a roma származású zenei tehetségek felkarolása.

- Az alapprogramunk egy éves - tette hozzá Mészáros Zoltán. - Azonban a tehetségesebb gyerekek akár három esztendőn keresztül is részt tudnak venni programunkban. Jelen pillanatban ugyanakkor hét gyerekünk minden hétvégén felkészítőre jár, ugyanis közös célunk, hogy a zeneművészeti egyetemre felvételt nyerjenek. A közeljövőben megvalósítandó terveink között szerepel egy hangstúdió, és egy karrier iroda létrehozása. Eddig egyébként közel 150 fiatal ment át a programunkon, de mint azt már említettem, a napokban már a 2014/2015-ös tanévre keressük a tehetségeket. 10 és 20 év közötti, bármilyen hangszeres, sőt, már énekeseket, akár jazz, akár klasszikus, akár hagyományos roma népzene területén előképzettséggel bíró fiatalokat.


Miskolci meghallgatás

Időpontja: 2014. február 28. péntek, 15 óra

helye: Zenepalota (Bartók Béla Zeneművészeti Intézet), Miskolc, Bartók tér 1.

Minden jelentkezőt arra kérnek, hogy a www.snetbergerkozpont.hu oldalon töltse ki a jelentkezését! További kérdés esetén a következő számokon kérhetnek segítséget: Snétberger Központ 06-87-799-004 (munkanapokon 8.00 és 16.20 között), vagy e-mailben: [email protected]


ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában