Helyi közélet

2014.01.18. 19:37

Sírva ment a folyosóra

Miskolc - Veréb György szerint Rakaczki Bence hosszú évekig lehetett volna a DVTK kapusa.

Miskolc - Veréb György szerint Rakaczki Bence hosszú évekig lehetett volna a DVTK kapusa.A diósgyőriek legendás hálóőrét és kapusedzőjét megrendítette a fiatal sportoló halála.

– Fojtogatnak az érzelmeim – mondta Veréb György. – Az köztudomású, hogy a kapusok egy teljesen más világot jelentenek a labdarúgásban, s ennek a bizonyos más világnak volt a tagja, a szép reményű Rakaczki Bence is. Mivel nagyon közel állt hozzám, halála teljesen megrendített, lesújtott. A történteket soha nem felejtem el: a csütörtök délutáni edzésről mentem be az öltözőbe, s mint mindig, akkor is nyomban megnéztem a telefonomat, hogy keresett-e valaki. Két nem fogadott hívásom volt, az első számmal és névvel. Nyomban visszahívtam az abaújszántói Soltész Zoltán barátomat, aki közölte, hogy nagyon szomorú hírt kell megosztania velem… Miután szembesültem a megmásíthatatlan ténnyel, sírva mentem ki a folyosóra, s az éppen érkező játékosok tudomására hoztam fiatal tanítványom halálhírét. Aztán magamba roskadva előjöttek az ötesztendős közös munkálkodásunk pillanatai. Bence már az ifiből is feljárt hozzám, aztán 2012-ben lett kispados. Négy NB I-es meccset adott számára a sors, ebből három után győztesen vonult az öltözőbe. Bence olyan vénával rendelkezett és olyan akarattal dolgozott, hogy megjósoltam: nagy kapus lesz belőle. Az általam kért gyakorlatokat rendre a legjobb tudása szerint végezte el. Óvtam, pátyolgattam, biztattam, s csupán arra kellett felhívnom a figyelmét, hogy mivel ő áll a kapuban, hanggal is irányítson, vezényelje az előtte álló védőket. Rakaczki Bencéről sokat és sokszor beszéltem klubunk irányítóival és szakmai stábjának tagjaival. Egyetértettünk abban, hogy olyan kincs van a kezünkben, aki hosszú távra megoldhatja majd a DVTK kapusgondját. A sors azonban közbeszólt, pedig felépülése érdekében az egész orvosi és a labdarúgó társadalom egyaránt összefogott.

Király Gábor is

Veréb György gyakran látogatta meg Bencét a kórházban és családi otthonában is. Utolsó találkozásuk azonban elmaradt. A kapusedző hétfőn Salamon Józseffel ment be hozzá a kórházba, beszélgetésre azonban már nem volt módjuk. A DVTK aranycsapatának egykori, legendás tagját Rakaczki Bence halálhíre után folyamatosan hívják itthonról és külföldről egyaránt.

– A Németországban légióskodó Király Gábor is jelentkezett, neki szintén felidéztem Bence alakját – mondta Veréb György.

Buktatók és szerencse

Ha valaki, akkor Dzurják József tudja, hogy mit jelent a leukémia, hiszen ő is ebben a betegségben szenved(ett).

– Rossz érzések kerítettek hatalmukba, amikor értesültem Bence halálhíréről, nagyon sajnálom, hogy éppen vele, egy ilyen tehetséges játékossal történt mindez… – kezdte a korábbi csatár, aki aktív pályafutása során két alkalommal volt a Diósgyőr labdarúgója, kétszer pedig az aktuális vezetőedző segítője. – Tavaly októberben voltam hároméves transzplantált, gyakran, havonta járok ellenőrzésre, legutóbb éppen a héten kellett mennem… Most ott tartok, hogy a gyógyszereket próbáljuk majd elhagyni, a szakemberek szerint öt év után lehet elmondani, hogy valaki meggyógyult. Amikor annak idején kórházba kerültem, rögtön elmondták, hogy ez egy halálos betegség, szóval tisztában voltam mindennel, de erős volt a hitem és harcoltam. Amikor DVTK másodedzőként Bencéről kérdeztek az újságírók, mindig biztattam, hogy legyen benne kitartás, mert ez nagyon fontos, ugyanakkor tudtam, hogy sok a buktató és szerencse is kell. Nekem volt, hiszen a nővérem megfelelő donornak bizonyult, Bence azonban az őssejtbeültetés után pár hónappal visszaesett és ennek ismeretében számomra sajnos nem volt váratlan, hogy elveszítettük…

ÉM-KT,MI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában