Helyi közélet

2014.01.10. 07:53

Nézőpont: Szerény eredmények

<em>Miskolc lenne az a hely, ahol adni sem annyira könnyű – egységnyi, előre eltervezett idő alatt képtelenség kiosztani 17 ezer laptopot</em>. <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

Miskolc lenne az a hely, ahol adni sem annyira könnyű – egységnyi, előre eltervezett idő alatt képtelenség kiosztani 17 ezer laptopot. Bujdos Attila írása.Az eredeti határidőig csupán 7300-an jelentkeztek a „kormány nagy laptoposztására", melynek keretében 17 ezer ingyen számítógépre lehet pályázni Miskolcon. Erre az egyik ellenzéki párt hívta fel a figyelmet, a „szerény eredmények" kifejezést használva az említett jelenségre. A kínálkozó magyarázatok köréből ők azt emelték ki, hogy a helyiek inkább tisztességes munkát várnak, tisztességes fizetéssel, nem lehet őket megvásárolni a választások közeledtével egy szatyor tésztával, vagy egy laptoppal.Szerintem persze ez a helyzet nyilvánvaló leegyszerűsítése, mást ne mondjak: 7300-an még az említett bejelentés szerint is egészen biztosan szeretnének korszerű technikához jutni, ingyen, és akkor még mindig eldöntendő marad, hogy akkor őket meg lehet-e vásárolni, egészen konkrétan meg lesznek-e vásárolva, vagy messze nem érdekes a számukra, hogy miért adják: egyszerűen kapni akarnak. Az elvvel is nehéz lenne vitatkozni, hogy olyanok számára nyissanak kaput a digitális világba, akiknek amúgy nem lenne pénzük a korszerű technikára.

Ettől persze a tény még tény: a szervezők kénytelenek voltak meghosszabbítani a jelentkezés határidejét. Szóval, hogy lássunk tisztán: Miskolc lenne az a hely, ahol adni sem annyira könnyű – egységnyi, előre eltervezett idő alatt képtelenség kiosztani 17 ezer laptopot. Abban tehát igaza van az ellenzéki pártnak, hogy erről beszélni kell.

Ahogyan én látom, például okulásként - azért is, hogy tudjuk: pontosan mi a baj, hogy ha kell, lehessen változtatni. Rosszul szervezték magát az osztást? A kampányukkal nem találták meg az igazi közönségüket? (Rossz helyen hirdetnek, rossz helyen szórólapoznak?) Rosszul mérték fel, hogy kiknek kellene valójában ingyen laptop? Maga az alap, a Digitális Miskolc program igényelt volna további pontosítást: milyen célt akarnak vele szolgálni, mihez adnak eszközt a közösség kezébe?

Miután ez járatlan út (lehet, más sem csinálta volna jobban), presztízsveszteség nélkül is beismerhetőek lennének a hibák. Ehhez persze kell a hibák beismerésének képessége, és kellenek a kérdésre figyelő emberek, akik ismerik a válaszokat. Azért is mondom ezt, mert nehezen tudom elképzelni, hogy ezeket a kérdéseket ne tették volna fel legalább maguknak, és akkor már csak az hiányzik, hogy előlépjenek vele, amire jutottak. És bár az összes válasz érdekes lenne, szerintem arról lenne a leginkább indokolt a tájékoztatás, hogy mit tud majd a Digitális Miskolc, hogyan és mivel könnyíti meg a lakói életét. Mert a laptopokat előbb-utóbb csak kiosztják hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában