Helyi közélet

2014.01.03. 11:50

Nézőpont: Kocsonya

<em>A Kocsonyafesztivál tehát kiszorulni látszik a Mi Városunkból, ahol született, hogy átadja a helyét valami másnak, amihez az eddigi szervezőknek már nem lenne közük</em>. <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

A Kocsonyafesztivál tehát kiszorulni látszik a Mi Városunkból, ahol született, hogy átadja a helyét valami másnak, amihez az eddigi szervezőknek már nem lenne közük. Bujdos Attila írása.Nem szervezhetnek idén Kocsonyafesztivált Miskolcon, akik eddig ezt tették, pedig – mint az esettel foglalkozó beszámolók általában megemlítik – nemzetközi rangú gasztronómiai fesztivált építettek a kocsonyában pislogó béka helyi legendájából. Közterületet kértek a 2014-es programjukhoz, közel egy éve, a napokban állítólag azt a választ kapták, hogy folyamatban van az ügyük elbírálása. A városháza ezt követően mégis azt tudatta közleményében: Kocsonyafarsangot szervez saját intézményeivel a polgármesteri hivatal.

A Kocsonyafesztivál tehát kiszorulni látszik a Mi Városunkból, ahol született, hogy átadja a helyét valami másnak, amihez az eddigi szervezőknek már nem lenne közük.

A kocsonya nem veszítené el a piacát, felteszem, ugyanolyan maradna, mint eddig. Hogy a Kocsonyafarsang mennyire képes majd pótolni a Kocsonyafesztivál utáni űrt, előre nem tudhatjuk, például mert nem látunk a jövőbe. És amikor ezt írom, nagyjából még semmit sem lehet tudni a Kocsonyafarsang programjáról, mit hoznak össze szűk két hónap alatt.

Az ügy most abban a szakaszban van, amikor minden szereplő mond valamit, de igazán fontos kérdésekre nincsenek válaszok. A városháza például azt állítja: nem rajtuk múlott, hogy nem jött létre az eddigi szervezőket és az önkormányzatot tömörítő közös cég, pedig erre szükség lett volna, hiszen a Kocsonyafesztivált szervezők súlyos anyagi nehézségekkel küszködtek, küszködnek. A városháza magyarázatában nem a városházát terheli a felelősség, a jó szándék megvolt a részükről. A másik oldal magyarázatából pedig bántóan hiányzik, mi volt pontosan az a súlyos ok, ami miatt nem írták alá a helyhatósággal ezt a szerződést.

Az eddigi szervezőkről tudjuk: úgy szorulnak ki Miskolcról, hogy nehézségeik ellenére is szeretnék folytatni, ott és úgy, ahol és ahogyan eddig. Ráadásul ők az ötletgazdák, és kétséget kizáróan mellettük szóló érv az eddigi tapasztalatuk is.

A városháza még soha nem szervezett ilyet, ezért is nehezen értelmezhető, amikor Miskolc legnagyobb gasztrofesztiváljának nevezik az általuk most életre hívott Kocsonyafarsangot. Magyarázatra szorulna az az állításuk is, mi teszi közérdekké a Kocsonyafarsang megrendezését, s mennyire biztos alapokon kívánják ezzel szolgálni a közérdeket: mennyi pénzt szánnak erre, és miből?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában