Helyi közélet

2014.01.10. 15:43

Közlemény - MSZP: Sarcolja a miskolci vállalkozásokat a városvezetés

Miskolc - A tavaly bevezetett telekadóval és a közelmúltban kivetett víziközmű-fejlesztési hozzájárulással rengeteg miskolci kis- és középvállalkozást hozott lehetetlen helyzetbe a fideszes városvezetés. Ha már ígéretükkel ellentétben képtelenek új munkahelyeket teremteni, legalább azokat a cégeket hagyják élni, amelyek még talpon maradtak ebben a szörnyű gazdasági helyzetben.

Miskolc - A tavaly bevezetett telekadóval és a közelmúltban kivetett víziközmű-fejlesztési hozzájárulással rengeteg miskolci kis- és középvállalkozást hozott lehetetlen helyzetbe a fideszes városvezetés. Ha már ígéretükkel ellentétben képtelenek új munkahelyeket teremteni, legalább azokat a cégeket hagyják élni, amelyek még talpon maradtak ebben a szörnyű gazdasági helyzetben.Az MSZP követeli, hogy töröljék el a telekadót, s a Mivíz kiesett bevételeinek pótlására a vállalkozásokra kivetett, sarcként funkcionáló víziközmű-fejlesztési hozzájárulást is. Minderről dr. Varga László országgyűlési képviselő beszélt pénteken Miskolcon.

Elmondta: a 2010-es választási kampányban azt ígérte a Fidesz, hogy 10 év alatt 1 millió új munkahelyet hoz létre az országban. Ehhez képest a versenyszférában ma kevesebben dolgoznak, mint a kormányváltás előtt, több százezren pedig külföldön keresik a boldogulást. A foglalkoztatási sikerpropagandát persze nyomja a kormányzat, de azok kozmetikázott adatok, semmi közük a valósághoz (például a felduzzasztott létszámú közmunkásgárdát, s adott esetben a külföldön dolgozókat is beszámítják a statisztikába).

Ami Miskolcot illeti: a fideszes Sebestyén László – még országgyűlési képviselőjelöltként – azt ígérte a 2010-es kampányában, hogy még abban az évben újraindítják a DAM-ot. Ez azóta sem történt meg, sőt, a DAM területén még működő egyéb vállalkozásokat is nehéz helyzetbe hozták, például a telekadó tavalyi bevezetésével. Többüknél ez utóbbi milliós, néhányuknál akár tízmilliós tételt is jelenthet. Ezek kifizetése a cégek ellehetetlenüléséhez vezethet, sok ember munkahelye, s ezáltal sok miskolci család megélhetése kerülhet így veszélybe.

A fideszes városvezetés legújabb húzása most az, hogy a Mivíz Zrt.-n keresztül belvárosi cégeket köteleznek több százezer forint kifizetésére, víziközmű-fejlesztési hozzájárulás címén. Olyan vállalkozásokat sarcolnak, amelyeknél nem kell semmiféle közművet fejleszteni. Az MSZP információi szerint az egészre azért van szükség, mert a korábban nyereséges Mivíz Zrt. a rossz gazdálkodás miatt veszteségessé vált, s ilyen akciókkal akarják javítani a mérlegüket.

„Ilyen-olyan adókkal, fizetési kötelezvényekkel sarcolják a miskolci vállalkozásokat, miközben komoly bevételt eredményező miskolci beruházási feladatokkal olyan cégeket bíznak meg, amelyeknek az égvilágon semmi közük sincs Miskolchoz. Követeljük, hogy a telekadóról és a vállalkozásokra kvázi adóként kivetett közműfejlesztési hozzájárulásról szóló döntést vonja vissza a város fideszes vezetése, illetve az illetékes cégvezetés" – jelentette ki dr. Varga László.

- Dr. Varga László országgyűlési képviselő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában