Helyi közélet

2014.01.16. 15:23

Közlemény - MSZP: Kriza Ákosék zaciba vágták még az állatmenhelyet is

Miskolc - Önkormányzati határozatot sértett meg dr. Kriza Ákos miskolci polgármester akkor, amikor a városvezetés hitelfedezetként kínálta fel a Miskolci Állatsegítő Alapítványnak otthont adó Sajószigeti úti önkormányzati ingatlant, s hagyta, hogy a jelzálogjogot 2012-ben be is jegyeztesse a hitelt nyújtó pénzintézet. Ráadásul ezzel az ügylettel ismét elismerte a város polgármestere azt, hogy hazudott, amikor többször is azt állította, hogy hitelfelvétel nélkül képes vezetni Miskolcot.

Miskolc - Önkormányzati határozatot sértett meg dr. Kriza Ákos miskolci polgármester akkor, amikor a városvezetés hitelfedezetként kínálta fel a Miskolci Állatsegítő Alapítványnak otthont adó Sajószigeti úti önkormányzati ingatlant, s hagyta, hogy a jelzálogjogot 2012-ben be is jegyeztesse a hitelt nyújtó pénzintézet. Ráadásul ezzel az ügylettel ismét elismerte a város polgármestere azt, hogy hazudott, amikor többször is azt állította, hogy hitelfelvétel nélkül képes vezetni Miskolcot.Minderről Bazin Géza miskolci MSZP-s önkormányzati képviselő beszélt csütörtökön Miskolcon, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány ügyében Mihályi Helga megyei önkormányzati képviselővel közösen megtartott tájékoztatóján.

Bazin Géza elmondta: a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) hosszú évek óta rendkívül fontos és nemes tevékenységet folytat a városban, hiszen elveszett, vagy rosszabb esetben kidobott kutyákat és macskákat fogadnak be, s próbálnak számukra új gazdát találni. 2007 januárjában – a szocialista városvezetés időszaka alatt – az önkormányzat közgyűlése olyan döntést hozott, miszerint az alapítvány a Sajószigeti út keleti oldalán, a város tulajdonában álló területén folytathatja tovább kiemelkedően közhasznú tevékenységét. A határozat értelmében ennek az ingatlannak 2012-ben az alapítvány tulajdonába kellett volna kerülnie. Ez azonban nem történt meg, mert a város 2,4 milliárd forint értékű jelzálogot jegyeztetett be az ingatlanra. Az alapítványnak azonban nagy szüksége lenne a tulajdonjogra, hiszen anélkül gyakorlatilag lehetetlen pályázniuk.

„A jelzálog megléte azért érthetetlen, mert Kriza Ákos a napokban azt nyilatkozta, hogy a város összes adósságát átvette az állam. Akkor miért van még jelzálog az önkormányzati ingatlanokon? Kriza Ákos azt hirdeti, hogy egyensúlyba hozta a város költségvetését, ehhez képest újabb és újabb hiteleket vesz föl. Például az önkormányzati cégeknél 11 milliárd forinttal nőtt az adósság, de a 2013. évi költségvetés is 7 milliárd forint hitelfelvétellel számol" – jelentette ki Bazin Géza.

Mihályi Helga arra hívta fel a figyelmet, hogy az alapítvány önkormányzati feladatot vállal át önként, minimális önkormányzati támogatással (tavaly például 250 ezer forintot kaptak egész évi működésükre). Erre nemhogy megköszönné Miskolc vezetése a munkájukat, még hátráltatja is őket, ellehetetleníti a működésüket. Emlékeztetett arra, hogy az önkormányzatnak van ugyan állategészségügyi telepe, ám ott csupán mintegy 30-40 kóbor, megunt kutyát, macskát képesek befogadni, szemben a MÁSÁ-val, ahol viszont 350-400 állatot látnak el.

Bazin Géza arról is beszélt, hogy az ügy az önkormányzat december 5-i közmeghallgatásán is előkerült, azonban a MÁSA vezetője, aki ott kérdéseket tett fel a városvezetésnek, mind a mai napig nem kapott semmiféle választ, noha a jogszabályok szerint ennek 15 napon belül meg kellett volna történnie. „Úgy látszik, Kriza Ákosra nem vonatkoznak a törvények, ő mindent megengedhet magának. De ennek Miskolc és a miskolciak látják kárát" – jelentette ki a képviselő, hangoztatva: ha dr. Kriza Ákos képtelen a város irányítására, akkor „álljon fel, s adja át a városvezetést azoknak, akiknek ez megy".

- Bazin Géza és Mihályi Helga önkormányzati képviselők -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában