Helyi közélet

2014.01.29. 08:48

Kisajátítják a földeket vagy mégsem?

Zemplén - A minisztérium szerint leállították a zempléni földek állami tulajdonba vételét.

Zemplén - A minisztérium szerint leállították a zempléni földek állami tulajdonba vételét.Az Aggteleki Nemzeti Park kisajátítási eljárásokat indított el a közelmúltban a Zempléni Tájvédelmi Körzet (ZTK) területén, amely kiváltotta a térségben élők felháborodását.

Kivégzés?

Kivégzik a zemplénieket címmel küldött levelet Köteles László, Komlóska polgármestere, amelyben azt panaszolja, a zempléni régióban több ezer embert érinthet az Aggteleki nemzeti Park által elindított kisajátítás.

A levél szerint: „Az Aggteleki Nemzeti Park kisajátítja a zempléni emberek földterületeit. 38 települést és több ezer családot érint a kisajátítás, melyről Karácsony előtt kaptak értesítést az első körben érintettek. Az intézkedés következtében a zempléni hegyi falvak és a Bodrogzug települései kilátástalan helyzetbe kerülnek, az itt élőknek nem marad élettere. A zempléni hegyi falvak sajátossága volt eddig is, hogy a közigazgatási területük jelentős része, 70-80 %-a eddig is állami tulajdon volt. A maradék területek, pedig a helyi lakosság megélhetését szolgálták, de ezt is nehezítették a rendezetlen tulajdonviszonyok. Egy alföldi település esetében az állami és a magán területek aránya éppen fordított. Ez az állami tulajdon túlsúlya okozta, hogy ilyen szegények a zempléni hegyi falvak. Követeljük, hogy azonnal állítsák le a kisajátításokat! A megkezdett eljárásokat vonják vissza, újabbakat ne indítsanak."

Leálltak

Néhány nappal ezelőtt levelezésbe kezdtünk az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) igazgatóságával. Veress Balázs igazgatót nem sikerült elérnünk, a titkárságvezető ígérte, hogy két napon belül választ ad a kérdéseinkre, amelyek az alábbiak voltak:

Mi indokolta, indokolja a kisajátítási eljárást? Mekkora összeget szán erre az Aggteleki Nemzeti Park? Megfontolják-e a zempléniek felvetéseit és leállítják-e a kisajátítási eljárásokat?

További részletek az eszak.hu-n és a szerdai Észak-Magyarországban.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában