Helyi közélet

2014.01.22. 08:07

A magyar kultúra napja - „Ha hallom, megölelném a világot”

Miskolc - A Himnusz olyan érzéseket kelt bennünk, melyeket más művek nem képesek.

Miskolc - A Himnusz olyan érzéseket kelt bennünk, melyeket más művek nem képesek.A Himnusz szövegének születésnapja egyben a magyar kultúra napja. De mi mindent jelent számunkra a magyar himnusz? Ezt kérdeztük különböző területeken tevékenykedő művészektől.

Ugyanazt érzi, gondolja

Fecske Csaba költő úgy fogalmazott: „A Himnusz számomra a magyarságtudatot jelenti. Amikor felcsendül, megmozdítja bennem a közösségi érzést, az együvé tartozás érzését. Ha hallom, megszeretném ölelni az egész világot, tehát a jóság érzését is felkelti bennem. Erre más alkotás nem képes. A Himnusz hallatán elérzékenyülök, bepárásodik a szemem, de gondolom, ezzel minden magyar ember így van. Ha például nyer az egyik sportolónk, és tiszteletére eljátsszák a Himnuszt, szerintem minden magyar ember ugyanazt érzi és gondolja.”

Vérzivataros

A költő elmondta azt is, hogy a Himnusz Kölcsey egyik legjobb verse, de a himnuszok között is az egyik legszebb. Erkel zenéje pedig nagyszerűen támogatta meg a költeményt. Megjegyezte: nem véletlenül nyert Erkel Ferenc annak idején a Himnusz zenéjével pályázatot. Az akkori zsűri talán tudta, hogy a Himnusz ki fogja állni az idő vasfogát.

A mű hangulatáról szólva pedig Fecske Csaba úgy vélekedett, hogy a Himnusz szomorúsága a magyar néplélekből fakad. Vérzivataros történelmünket, sorsunkat mi különösen tragikusnak és drámainak tartjuk, de a magyar himnusz a világ egyik legszebb ódája!

Szívhez szóló

Czimer Sándor zenetanár számára a magyarság létét, a magyar néphez való tartozást jelenti a Himnusz.

– Akik a magyar himnuszt el tudják énekelni, azok az én nemzetemhez tartoznak. Tehát az együvé tartozás jelképe is ez a mű. A magyar himnusz számomra a legszebb, szívhez szóló zene, a legszebb ének, bár azt hozzá kell tenni, hogy szomorú. Más népek himnusza vidám, buzdító, indulószerű, a magyar himnusz inkább visszatekint a múlt kevésbé dicsőséges korszakaira. Ez valószínűleg azért van, mert a magyar emberekre egyébként is jellemző a múlton való rágódás és az érzékenység. Külföldi emberek számára valószínűleg kicsit érthetetlen a magyar himnusz, épp amiatt, hogy nem a jövőbe tekintésről és a nagyszerű nemzeti eszményéről szól – fogalmazott a zenész.

ÉM-HE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában