Helyi közélet

2014.01.30. 15:59

Atomenergia: Paks II "lehet a mi olimpiánk"?

Miskolc - Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. a „Jövőnk vállalkozása - Tájékoztató program vállalkozóknak” elnevezésű beszállítói programjának miskolci eseményét rendezték meg csütörtökön a Bástya Wellness Hotelban.

Miskolc - Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. a „Jövőnk vállalkozása - Tájékoztató program vállalkozóknak” elnevezésű beszállítói programjának miskolci eseményét rendezték meg csütörtökön a Bástya Wellness Hotelban.Az új atomerőművi blokk(ok) létesítése a magyar gazdaság egyik legnagyobb volumenű beruházása lehet az évszázadban az MVM szerint, ezért kiemelt célnak tartják, hogy a hazai kis-, közepes- és nagyvállalatok az új blokk(ok) létesítésében rejlő nemzetgazdasági lehetőségeket megismerjék.

A szépszámú érdeklődőt Pfiegler Péter, Miskolc alpolgármestere köszöntötte, majd Nagy Sándor, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója beszélt többek között arról, hogy 1973-78-ig a Miskolci (Nehézipari) Egyetem hallgatója volt és 1979-től dolgozik a nukleáris iparban. Az "atomos" visszatekintő után alapos betekintést nyerhettek a megyei vállalkozók az atomerőműről, annak technológiájáról, védelméről, az orosz partnerről, az engedélyezési folyamatról, az építési munkálatok időtartamáról, az erőmű gazdasági hatásairól. A szakember szót ejtett a minősítési rendszerekről csakúgy, mint nyelvtudás fontosságáról egy ilyen komoly projektben. Kiderült az is, hogy jelenleg 158 vállalkozás van Magyarországon, amely képes nukleáris létesítmény fejlesztésében részt venni.

Barta E. Gyula, a Magyar Gazdálkodásfejlesztési Központ Zrt. vezérigazgató Ózdon született. A háromdiplomás mérnök elárulta, hogy jelen pillanatban is van olyan ózdi vállalkozás, amelynek olyan jogosítványa van, hogy akár a világ bármelyik atomerőművébe szállíthat mérőberendezéseket. Barta E. szerint Paks II. lehet a "mi olimpiánk." Kovács András igazgatóhelyettes, a Kópis és Társa Kft. nevében tartott előadást. Sok más mellett megtudtuk: a közel 100 főt foglalkoztató veretes referenciákkal rendelkező paksi cég volt az első, amely nukleáris területre kapott komoly minősítéseket.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában