Helyi közélet

2014.01.16. 12:54

Arcok a megyéből: Kiss Zoltán pedagógus, „színész-rendező”

Miskolc - Már nem lehetett jegyet kapni az Eötvös József Szakiskola három tanárának előadására.

Miskolc - Már nem lehetett jegyet kapni az Eötvös József Szakiskola három tanárának előadására.Milyen az, amikor a Játékszínben három pedagógus állít színpadra egy darabot? A jegyeket két nap alatt elkapkodták, és a „színész-rendező" telefonja egyfolytában csörgött, hogy próbáljon már meg mégis egy jegyet szerezni.Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli című színdarabjának örülhetett a közönség hétfőn este a Miskolci Nemzeti Színház Játékszínében. Az előadás szereplői azonban ezúttal nem profi színészek voltak, hanem az Eötvös József Építőipari, Művészeti Szakképző Iskola tanárai. A tanári társulat vezetője Kiss Zoltán, aki lelkesen mesélt lapunknak.

Vándortársulat

Mint mondta, az ő vándortársulatuk tulajdonképen már hosszú évek óta járja a megye és az ország középiskoláit különböző előadásokkal. Az ötlet, hogy a gyerekeket egy-egy színpadi produkcióval kellene közelebb hozni a tanított tananyaghoz, több mint 20 éve született meg. Az egyik kollégájával, Petendi Györggyel (aki mérnöktanár) épp egy fővárosi színházi előadásról ment hazafelé, amikor megjegyezte: mi is csinálhatnánk ilyet. Az első „produkció" Karinthy egyik novellájából készült, mert Kiss Zoltán akkor épp Karinthyt tanította. Ennek hatalmas sikere lett az iskolában, így aztán elkészült az egész estés Karinthy-előadás. Majd jött Molnár Ferenc, Ionesco, Örkény, Csáth Géza, két évvel ezelőtt pedig eljutottak Egressy Zoltán háromszereplős darabjához, a Sóska, sültkrumplihoz. Kiss Zoltán és Petendi György mellett a harmadik „színész" Zsíros Péter, a szakközépiskola szabadidő-szervezője.

Az ő életük is

A tanári társulatot Kiss Csaba színházigazgató hívta meg, miután megnézte előadásukat egy felvételen. Az iskolának egyébként nagyon jó a kapcsolata a színházzal, a diákoknak szánt programjaiban rendszeresen részt vesznek. Voltak olyan tanári előadások, melyekbe bevonták a tanítványokat is, bár ez egy kicsit nehezebb munka volt.

Kiss Zoltán tapasztalata szerint ugyanis amikor egy darabban kettőnél több szereplő van, akkor már nagyon nehéz összeegyeztetni az időpontokat. Azt azonban mindenképpen szeretné, hogy diákjai ne elkerüljék a színházat, hanem szívesen üljenek be egy-egy előadásra. Aztán csodálkozzanak rá, hogy a színház tulajdonképpen az ő életükről is szól.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában