Helyi közélet

2014.01.17. 15:07

A magyar kultúra napja - Kiállítások, díjátadó Miskolcon

Miskolc, 2014. január 17., péntek (MTI) - Kiállítások, díjátadás, a Spanyolnátha művészeti folyóirat jubileumi ünnepsége színesíti egyebek mellett a magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvénysorozatot Miskolcon, amelyről a szervezők sajtótájékoztatón számoltak be pénteken.

Miskolc, 2014. január 17., péntek (MTI) - Kiállítások, díjátadás, a Spanyolnátha művészeti folyóirat jubileumi ünnepsége színesíti egyebek mellett a magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvénysorozatot Miskolcon, amelyről a szervezők sajtótájékoztatón számoltak be pénteken.Kákóczki András, a Miskolci Galéria vezetője elmondta, hogy az idén is átadják az 1997-ben elhunyt, Miskolchoz ezer szállal kötődő Munkácsy-díjas Mazsaroff Miklósról, a "modern szellemű képformálás" mesteréről elnevezett díjat, amelyet a művész özvegye, Nikolaeva Mária alapított 2009-ben, s amelyet Miskolcon, illetve a régióban élő fiatal képzőművésznek ítélnek oda.

Az idei díjazott Szanyi Borbála szobrászművész, akinek több köztéri alkotása is látható Miskolcon, ő formázta meg egyebek mellett a híres mentőkutya, Mancs szobrát is. A január 21-i díjátadáson nyílik meg a galériában Szilágyi Rudolf festőművész kiállítása, aki tavaly vehette át a Mazsaroff-díjat.

Január 22-én, szintén a Miskolci Galériában nyílik meg a Tízeset – tízéves a Spanyolnátha művészeti folyóirat című kiállítás- és programsorozat. A 2004-ben alapított Spanyolnátha kizárólag az internetre szerkesztett, rendszeresen megjelenő művészeti folyóirat. Most, az évtizedes jubileum alkalmából egyebek mellett Mi a bibi címmel a Spanyolnátha Nemzetközi Küldeményművészeti Biennálékon Mail Art Nívódíjjal, a XXI. Miskolci Téli Tárlaton és a XXIV. Miskolci Grafikai Triennálén a Spanyolnátha díjával jutalmazott művészek munkái láthatók.

Teljességgel lehetetlen címmel a Spanyolnátha életéről fotókiállítás is nyílik, és ugyancsak a folyóirathoz kapcsolódik a Kassák túlélte, Kaffka nem című tárlat, amely az 1918-ban Miskolcon és környékén pusztított spanyolnátha járványt mutatja be a korabeli sajtó írásaival, fotóival, orvosi leleteivel.

A miskolci Herman Ottó Múzeumban január 22-én Örökség 2013 címmel az intézmény legújabb szerzeményeiből nyílik kiállítás. Tóth Arnold igazgató-helyettes a sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatosan elmondta: idén nemcsak a gyűjtött anyagot mutatják be, hanem bepillantást is engednek abba a folyamatba, amely során a tárgyakból múzeumi kiállítási anyag lesz.

Az intézmény 2013-ban egyebek mellett régészeti feltárásokból gazdagította gyűjteményét, a néprajzi gyűjtemény elsősorban textilekkel gyarapodott, a képzőművészeti anyag pedig a tokaji művésztelep alkotásaival bővült. Mindez most először látható Miskolcon, ám vélhetően a leglátványosabb bemutatónak a történelmi gyűjteménybe került neobarokk bútorgarnitúra ígérkezik, amely egy komplett polgári lakás szobáját tárja a látogatók elé sok-sok kerámiával.

Tóth Arnold megemlítette azt is, hogy a közelmúltba átadott Pannon-tenger Földtörténet és Természetrajzi Tárban mamutmaradványokat láthatnak az érdeklődők.

A Magyar Kultúra napját hivatalosan 1989. óta ünnepeljük január 22-én. A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában