Helyi közélet

2013.12.12. 13:02

Ami állandó: ismételni kell

Borsod-Abaúj-Zemplén - Úgy tudjuk, hogy idén ismét fenyeget a H1N1 vírus. Mi adhat védelmet?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Úgy tudjuk, hogy idén ismét fenyeget a H1N1 vírus. Mi adhat védelmet?Számos kérdés vetődik fel a hír hallatán. Aki korábban kapott ellene védőoltást, annak kell-e ismételnie? Egy „átlagos", szezonális influenza elleni védőoltás jelent-e védelmet a H1N1 ellen is? Mi a járványügyi szakemberek tanácsa?

Változékony vírus

– Az influenza vírusa rendkívül változékony, időről időre módosul, ezért az oltást évről évre meg kell ismételni: az előző évi védőoltás nem ad védelmet a következő szezonra – hangsúlyozta dr. Asztalos Ágnes, megyei tiszti főorvos. – Ennek megfelelően a korábbi években, beleértve a H1N1 világjárvány idején (2009-ben) kapott influenza elleni védőoltások már nem nyújtanak védelmet a kórokozó ellen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bizottsága minden évben megteszi ajánlását az adott évi influenza szezon oltóanyagának összetételére az alapján, hogy a rendelkezésükre álló virológiai és epidemiológiai adatok értékelése szerint melyik influenzavírust izolálták az előző szezonban a leggyakrabban. Az idén kapható oltóanyagot az előző évivel összehasonlítva, a vakcina az A(H3N2) és B komponensére vonatkozóan változott meg. A H1N1 komponenst ez évben is változatlanul tartalmazza.

Megtudtuk: B.-A.-Z. megyében – az elmúlt évekhez hasonlóan – 86 000 vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók térítésmentes oltásához. A három komponensből álló oltóanyaggal végzett oltás több influenzavírus ellen nyújt védelmet.

– Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy a szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget.

ÉM-SzK


Térítésmentesen

Ők kérhetik a térítésmentes influenza elleni védőoltást a 65 év felettiek, a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, a várandós nők, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában