Helyi közélet

2013.12.04. 17:19

A jövő év elején elkezdődik a füzérradványi Károlyi-kastély parkjának rekonstrukciója

Füzérradvány, Miskolc - A jövő év elején megkezdődik Magyarország egyik legszebb és legnagyobb történeti kertjének, a füzérradványi Károlyi-kastély parkjának rekonstrukciója.

Füzérradvány, Miskolc - A jövő év elején megkezdődik Magyarország egyik legszebb és legnagyobb történeti kertjének, a füzérradványi Károlyi-kastély parkjának rekonstrukciója.Az országos természetvédelmi oltalom alatt álló történeti park őshonos és telepített növény fajoknak egyaránt otthont ad. A közel 90 hektáros park legnagyobb részének, a mintegy 65,8 hektáros úgynevezett külső parknak az ÉSZAKERDŐ Zrt. a vagyonkezelője. Társaságunk 2010. decemberében nyújtotta be első fordulós pályázatát a kastélypark térszerkezetének és vízrendszerének rekonstrukciójára a Környezet és Energia Operatív Program kétfordulós támogatási rendszeréhez. Az első körben az előkészítő munkák összköltségének 85 %-át támogatták, mintegy 12 millió forinttal. Kidolgoztuk a részletes megvalósíthatósági tanulmányt, megtörtént a kerttörténeti tudományos dokumentáció elkészítése, a terület geodéziai felmérése, és a régészeti feltárása, valamint a kertépítészeti és vízjogi engedélyes és kiviteli tervek is elkészültek. A program előkészítő munkálatai október végére befejeződtek – mondta Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

A második fordulós pályázatunkat szintén támogatásra érdemesnek ítélték, a rekonstrukciós munka elvégzésére 250 millió forintot nyertünk el, a támogatás intenzitása pedig 100 %-os. Az erről szóló támogatási szerződést októberben kötöttük meg. A parkban újra kiépítjük a mára teljesen eliszaposodott Nagy- és a Kis-halastavat, felújítjuk a lepusztult zsiliprendszert és a támfalakat, rendbe tesszük az itt található forrásokat. Az elvadult, cserjésedő rétek és zöldterületek rendbetételével, valamint a tájidegen, agresszív, nem védett gyomnövények ritkításával és irtásával újra biztosítjuk a védett és őshonos fajok életterét. Megvalósul az idős, esetenként több száz éves faegyedek kezelése és metszése, emellett a kastélypark bevezető útja, a Fenyves-allé is megújul. Eltávolítjuk az utakat eltorlaszoló, jelenleg balesetveszélyes, kidőlt törzseket, korszerűsítjük az utakat, új kerítésszakaszokat építünk, a látogatók számára tájékoztató infrastruktúra, új kapuk, sétányok épülnek. A munkát 2015. május 31-ig kell befejeznünk – foglalta össze a projekt főbb elemeit az erdészeti társaság vezérigazgatója.

- Vereb István kommunikációs tanácsadó, ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában