Helyi közélet

2013.11.19. 11:04

Nézőpont: Radnóti versre fel!

<em>Miskolc újra a hírekben: ez alkalommal azért, mert könyveket égettek nálunk. Az ügy egyre tovább gyűrűzik, a legfrissebb infók szerint még maga a szervezet (amely nevében égettek) is elzárkózik a történtektől. Bár nem azért, mert egy Radnóti-kötet is ott volt a máglyán</em>. <strong>Hajdu Mariann jegyzete</strong>.

Miskolc újra a hírekben: ez alkalommal azért, mert könyveket égettek nálunk. Az ügy egyre tovább gyűrűzik, a legfrissebb infók szerint még maga a szervezet (amely nevében égettek) is elzárkózik a történtektől. Bár nem azért, mert egy Radnóti-kötet is ott volt a máglyán. Hajdu Mariann jegyzete.Maga a könyvégetés rítusa nagyjából egyidős a könyvnyomtatás történetével. Lehet vitázni azon, hogy szép dolog-e más szellemi termékét tűzbe dobni, s ha igen, mi való oda (ha valami is) és mi nem. Egy biztos, Radnóti Miklós nagyon nem. És rossz tudni, hogy nincs vége. Tegnapi hír: valakik lerombolták a költő szobrát Abdánál. Ott, ahol annak idején 1944-ben holttestét megtalálták.

Egy pozitív azonban van ebben a nagyon ronda történetben. A közösségi portálokat elárasztották a kommentek: a nagy többségnél kiverte a biztosítékot, hogy valakik épp Radnótit merték bántani. Egymást érik a költő verseinek idézetei a kommentekben, szebbnél szebb, emberséges szavai. S úgy tűnik, nincs vége. Egy legújabb kezdeményezés a következőre buzdít: „Mondjátok el kedvenc Radnóti verse(i)teket, és osszátok meg a fészbúkon, a jutyubon, a twitteren, bárhol! Csatlakozzatok és osszátok! Verseljük tele az internetet, legyünk hangosabbak, mint a náci könyvégetők és szoborrongálók! Radnóti versre fel!"

Kérdés, ez mire elég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában