Helyi közélet

2013.11.14. 14:07

Ne legyen a kelleténél több

Ricse - Elkezdődtek a vízrendezési munkálatok Ricsén.

Ricse - Elkezdődtek a vízrendezési munkálatok Ricsén.Az elmúlt évek nagy árhullámai ismét ráirányították a figyelmet megyénk ár- és belvízmentesítésének fontosságára. Ennek köszönhetően irányult a figyelem egyebek között a bodrogközi Ricsére is, amelynek köszönhetően egy olyan projektbe kezdtek bele, amelynek eredményeként a belvízveszély jelentős mértékben csökkenhet.

A község közműellátottsága jelenleg jó, ivóvíz-, gáz- és hírközlő hálózattal is rendelkezik, a szennyvízberuházás a Vásárhelyi Tervhez (VTT) kapcsolódóan 2008-ban fejeződött be. A település csapadékvíz elvezető hálózata viszont nem felel meg a követelményeknek. A hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadékot nem képesek elvezetni, amely befolyik a házak udvarára.

A VTT továbbfejlesztésének I. ütemeként 2008-ban befejeződtek a Cigánd- Tiszakarádi tározó építési munkái, melynek szerves részét képzi a környék települései belvízelvezető rendszerének kiépítése.

24 kilométer

Ricse településen most egy 23,8 kilométer hosszúságú belvíz- és csapadékvíz elvezető rendszert építenek ki két ütemben. Így a VTT keretében megvalósított árvízi tározó esetleges használatakor csökkenne a településen élők belvízzel és csapadékvízzel való veszélyeztetettsége. A településen belül a csapadékvíz és a belvízelvezető hálózat kiépítése nélkülözhetetlen, hiszen Ricse 95 százalékában teljesen hiányzik, a meglévő 5 százalékban pedig teljes felújításra szorul. A mostani munkálatok közel 634 millió forintba kerülnek majd.

A létrehozandó és felújítandó belvízelvezető rendszer befogadói a Ricsei főcsatorna, a Ricsei övcsatorna, a keleti Legelői csatorna és a nyugati Majorsági csatorna.

A felmérések során megállapították, hogy a Ricsei övcsatorna medrében kisebb feliszapolódások tapasztalhatók, a meder azonban tiszta. Ennek a résznek a helyreállítását a vízrendezési munkák keretében mint nem engedélyköteles tevékenységet fogják elvégezni. A munkák során egyebek mellett a Legelői csatorna meghosszabbítását és vízgyűjtő területének kiterjesztését is elvégzik, tehermentesítveezzel a túlterhelt belső főgyűjtőket.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában