Helyi közélet

2013.11.29. 09:13

Merész beugrás: a rendező játssza a főszerepet

Miskolc - Bár régen játszott utoljára, beteg kollégája helyett Kiss Csaba direktor, rendező alakítja az írót a Sirályban.

Miskolc - Bár régen játszott utoljára, beteg kollégája helyett Kiss Csaba direktor, rendező alakítja az írót a Sirályban.Bekövetkezett amitől egy színházban mindig félnek: az egyik főszereplő a bemutató előtt „kiesett” a darabból. Öt próbahét után a december 7-i premier előtt 10 nappal a Trigorint alakító Gyuriska Jánosról kiderült, azonnal meg kell műteni.

– A beugrás mindig vészhelyzet, hiszen egy előadást kell megmenteni. Ez már futó daraboknál is nagy izgalom, viszont a próbafolyamat végén járó születő darabnál még nagyobb felelősség, lelki próbatétel. Több lehetőség merül fel ilyenkor, az első, hogy a társulaton belül keresünk megoldást, de jelenleg a Miskolci Nemzeti Színházban három produkció próbál, ilyen kaliberű főszerepre nem volt szabad emberünk. A második, hogy körülnézünk a színházi szakmában, ki szabad ebben az időszakban. Bonyolítja a dolgot, hogy köztudottan Csehov saját magát is beleírta ebbe a figurába. Miközben a lehetséges vendégeket próbáltuk egyeztetni, egyre többen kezdték mondogatni a társulatból, hogy miért nem játszom én, hisz ismerem a darabot, író is vagyok – avat be a körülményekbe Kiss Csaba, aki egyetemista korában több darabban is játszott.

– Még aznap este megtanultam az egyik legnehezebb jelenetet, és a feleségemmel, Györgyi Annával, aki egyébként a színpadon is a feleségemet Arkagyinát alakítja, elpróbáltuk a jelenetet. Ez hihetetlen tudathasadásos helyzet, hiszen egy fiatal lány iránti szerelmemet kell bevallanom neki, természetesen Trigorin képében. Elhívtuk a próbára Keszég László rendező kollégánkat, nézze meg, hiteles vagyok-e a színpadon. „Beszélj hangosabban! A többi rendben lesz”, mondta. Úgyhogy most éjjel-nappal szöveget tanulok, ruhapróbára járok és próbálom legyőzni a lámpalázat, ami színészek szerint váratlanul alattomosan tör rá az emberre, ahogy az első néző beül.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában