Helyi közélet

2013.11.19. 12:31

Megvédik a borvidéket

Miskolc - Egyeztető tárgyalás a világörökségi terület kezelési tervéről.

Miskolc - Egyeztető tárgyalás a világörökségi terület kezelési tervéről.A napokban egyeztető megbeszélést hívott össze a Világörökségi Kezelési Terv készítésével kapcsolatban hivatalában dr. Mengyi Roland, a B.-A.-Z. megyei Közgyűlés elnöke – tájékoztatta lapunkat Májer János, Tokaj polgármestere.

Az egyeztetésre hivatalos volt egyebek mellett a kezelési terv elkészítésével megbízott két mérnök, Szántó Katalin építész, Koszorú Lajos építész, a Forster Központ Világörökségi Titkárság részéről dr. Fejérdi Tamás, a monitoring munkacsoport vezetője, dr. Szakál Zoltán, a Világörökségi Gondnokság vezetője, dr. Bihari Zoltán, a tarcali Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet vezetője, Májer József, a Zempléni Településszövetség elnöke és Májer János, a Tokaji Történelmi Borvidék Világörökségi Egyesület elnöke.

Hét év feladatai

Az egyeztetést az is indokolta, hogy a Tokaj-hegyaljai Történelmi Borvidék Kultúrtáj Kezelési tervéről 2014-re kormányrendeletet kell alkotni. A kezelési terv a következő hét év feladatainak integrált forgatókönyve, amely meghatározza a végrehajtandó intézkedéseket jellegét, irányát, céljait, módszerét, stratégiáját, ütemét, felelőseit, pénzügyi feltételeit és a motiválási folyamat monitorizálási rendszerét.

Az úgynevezett Megalapozó Dokumentáció tartalmazza majd a Világörökségi Terület azonosítását, a terület leírását, elemzését, háttéranyagokat, előzményeket.

– A Kezelési Tervben rögzítik majd a terület megőrzésének, fenntartásának és bemutatásának körülményeit. Ugyancsak itt szerepelnek majd a stratégiai célok, a kutatási irányok, a fenntarthatóság, közlekedés, turizmus jövője. Részletesen kidolgozzák a borvidék kezelési módjait, a szükséges korlátozásokat, tilalmakat, ezek finanszírozási és ellenőrzési feltételeit – mondta lapunknak Májer János.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában