Helyi közélet

2013.11.15. 09:46

Hétfőtől nem veszik át a lakossági vörösrezet

Miskolc - Az országgyűlés nemrégiben elfogadta, most pedig hatályba lép az új fémkereskedelmi törvény.

Miskolc - Az országgyűlés nemrégiben elfogadta, most pedig hatályba lép az új fémkereskedelmi törvény."November 15-től nem fogják átvenni a lakossági beszállítóktól a MÉH telepek és a színesfém kereskedők a fémhulladékot!" - kereste meg lapunkat több olvasónk is. A hír kapcsán munkatársunk a miskolci Besenyői úton található telepen érdeklődött.

Megtudtuk, hogy november 18-tól a vörösréz huzalt valóban nem veszik át a lakossági beszállítóktól, a vasat viszont igen. De hangsúlyozták, hogy úgynevezett égetett, vagy nyúzott rézkábelt bizonyosan nem fognak átvenni. Az elképzelések szerint egyébként a "vasazásra" is kiterjesztenék a szigorítást, ám csak jövő márciusban.

Szigorítanak

Tény: az országgyűlés a közelmúltban fogadta el, most pedig hatályba is lép az új fémkereskedelmi törvény. Ez alapján a kormány az engedélyköteles fémkereskedelmi tevékenységek szigorúbb ellenőrzésével, a fémkereskedői tevékenység piacára történő belépés szigorításával, valamint a kiszabható bírságok növelésével kívánja elejét venni az illegális fémkereskedelemnek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium már egy áprilisi közleményében ismertette: a fémeket a fémkereskedők csak külön igazolás esetén vásárolhatják meg, amelynek köszönhetően javul az ellenőrzés hatékonysága, és közvetve visszaszorulnak a kábellopások. Magánszemély legfeljebb 3 köbméter mennyiséget tarthat, egyéb esetben a birtokban tartónak igazolással kell rendelkeznie a fémkereskedelmi engedélyköteles anyag keletkezéséről, termelődéséről.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában