Helyi közélet

2013.11.18. 13:56

Átoknak érzik az árkot a szirmabesenyőiek

Szirmabesenyő - Széles, mély betonárok miatt tiltakoznak a szirmabesenyőiek. Hiányolják a korlátot is.

Szirmabesenyő - Széles, mély betonárok miatt tiltakoznak a szirmabesenyőiek. Hiányolják a korlátot is.Balesetveszélyesnek tartják a szirmabesenyői Dózsa György út lakói az utcájukban most épülő csapadékvíz-elvezető árkot, ezért a munkálatok azonnali felfüggesztését követelik a település polgármesterének írt levelükben. Ahogy fogalmaztak, a szerintük indokolatlan szélességű és mélységű árok „különösen negatív hatást gyakorol az utca esztétikai látványára” – egy szóval: ronda.

Kilógnak a földből

Ahogy erről munkatársaink a saját szemükkel is győződhettek, a 90 centi magas, egy méternél is szélesebb betonelemek látványa azután is uralja az utcaképet, hogy azokat besüllyesztették tervezett helyükre, bár kétségtelen tény, a beruházást még nem adták át. Nagyobb problémának tűnik – ahogy azt az ott lakók is megvilágították –, hogy a meredek falú betonteknő oldalélei egyszerűen kilógnak a földből; méréseink szerint volt olyan hely, ahol 5 centivel volt magasabban az árok pereme, mint az utcaszint, a járda felőli oldalon pedig 16 centiméterrel lógott túl a perem. Hogy a víz ebbe nem fog magától belefolyni, az egészen biztosnak látszik.

– Valóban, azzal valamit majd kezdenünk kell – ismerte el Fedor Vince, Szirmabesenyő polgármestere, hozzátéve: a Dózsa György úton épülő csatorna feladata amúgy nem az, hogy az utcában képződő csapadékot levezesse, az az út másik oldalán található, egyelőre betonozatlan árok dolga. A most épülő vízelvezető a település magasabb területein összegyűlő vizet vezeti keresztül a Dózsa György és egy vele párhozamos utcán.

A polgármester arra a felvetésünkre, hogy az árok széles és mély, ami az utcában élők szerint balesetveszélyes, kifejtette: az első tervekhez képest már így is kisebb keresztmetszetű és másfajta idomokat terveztek be, de azt már nem lehet tovább csökkenteni, mert ez egy afféle gerinccsatorna, aminek egy adott vízmennyiséget el kell szállítani. A csatorna keresztmetszetét úgy méretezték, hogy ne csak az átlagos, de az esetleges extrém vízmennyiséggel is megbirkózzon. Felmerült, hogy a csatornát befedik, két oldalán pedig sövényeket ültetnek.

Balesettől tartanak

– Gondolják el, ha erre még rákerül egy 15 centiméteres betonlap, és 30-40 centi humusz. Hogy fog ez kinézni? – fogalmazta meg Tóth József, az utca egyik lakója, aki szerint a betonelemek valószínűleg el sem viselik majd ezt a terhelést.

Nagy Anett és férje, Péter itt, a Dózsa György úton nevelik hétéves kislányukat, ők is aggódnak a mély árok miatt.

– Mondta a polgármester, hogy sövényeket ültetnek majd a partjára, de azok még kicsi, 20-30 centis növénykék, aligha fogják megtartani azt, aki „bele akar esni” – mondta Anett, akinek a munkálatokkal kapcsolatban az is gondot jelentett, hogy megnehezítette a közlekedésüket. – Eladtuk az autót, jönnének érte a hétvégén, de míg nincs lebetonozva a kapubejáró, nem tudjuk kihozni az udvarról – mondta.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában