Helyi közélet

2013.11.30. 19:38

Arcok a megyéből: Szajkó József - Sárospatak fotókrónikása

Sárospatak - A fényképezés mellett a nyakkendőgyűjtés a sárospataki pedagógus hobbija.

Sárospatak - A fényképezés mellett a nyakkendőgyűjtés a sárospataki pedagógus hobbija.Szajkó József, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanára szó szerint kikerülhetetlen alakja a városnak. Nem csupán azért, mert egy kisvárosban előbb-utóbb óhatatlanul mindenki találkozik mindenkivel, hanem azért is, mert lépten-nyomon a fényképeivel „köszön” a patakiaknak, vagy a városba látogatóknak. Legutóbb a várossá nyilvánítás 45. évfordulóján jelentkezett sajátos „akkor és most” jellegű fotósorozatával.

Fénykép és nyakkendő

– Még az 1980-as évek elején érintett meg a fotózás – mondja Szajkó József. – Miután hatalmas természetbarát voltam és vagyok, úgy éreztem, a nekem tetsző tájakat meg is kell örökítenem. A kezdeti lelkesedés után láttam, ez csak akkor fog úgy sikerülni, ahogy én akarom, ha nem autodidakta módon képezem magam, ezért fényképész vizsgát tettem. Ez még Miskolcon történt, az akkor épülő Pátria-tömb volt a vizsgamunkám.

Szajkó József egy darabig a kollégánk is volt.

– Ez így egy kicsit túlzás, de valóban külsősként egy rövid ideig dolgoztam a Borsodi Bányásznak és az Észak-Magyarországnak. Nagyon jó iskola volt abból a szempontból, hogy megtanított egy adott témában meglátni a megfelelő pillanatot. Úgy éreztem, hogy azt a tudást, amelynek a birtokában vagyok, úgy tudom a legjobban hasznosítani, ha másoknak is átadom. Miskolcon, majd Kazincbarcikán is sokáig vezettem fotószakkört, ahol a fényképezés mellett a labortechnikába is beavattam a gyerekeket. Sárospatakra kerülve is folytattam a fotózást, igyekeztem lépést tartani a technikai változásokkal, de úgy gondoltam nem igyekszem ezeket a munkáimat publikálni, inkább csak a magam örömére fényképezek. Aztán egyszer csak megtaláltak, és azóta több kiállítást is rendezhettem. Legutóbb a várossá nyilvánítás 45. évfordulójának közeledtével gondoltam úgy, hogy készítek egy új sorozatot a régi képeimből, felkeresve azokat a pataki helyszíneket, amelyeket megörökítettem és amelyeket kiválogattam a református kollégium gyűjteményéből és mellérakom a jelenlegi állapotot.

Szajkó József hobbija a nevelés mellett a nyakkendőgyűjtés.

– A gyűjteményem több mint 3000 darabot számlál, és ezt is, akárcsak a fényképezést, igyekszem hasznosítani a nevelői munkámban, az általam tartott illemtanórákon a fiúknak és a lányoknak is az első lépés például az, miként kell megkötni egy nyakkendőt. Kollégiumi nevelőtanárként dolgozom és azt tartom, az óraadó tanár a diákot minősíti, a diák viszont engem. Fontosnak tartom, hogy az általam vallott értékeket az arra fogékonyaknak átadjam. Arra vagyok a legbüszkébb, amikor egy-egy volt diákom évek múlva levelet ír és megköszöni azt az útmutatást, amelyet tőlem kapott.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában