Helyi közélet

2013.11.20. 10:52

A felújított útszakasz már tudja a kátyú ellenszerét

Egy, az útépítést forradalmasító technológiát alkalmaztak a Cigánd-Pácin közötti felújítás során. Ha elterjed a gumibitumen, búcsút mondhatunk a kátyúknak.

Egy, az útépítést forradalmasító technológiát alkalmaztak a Cigánd-Pácin közötti felújítás során. Ha elterjed a gumibitumen, búcsút mondhatunk a kátyúknak.

Befejeződött a Cigánd-Pácin összekötő út mintegy 7,9 kilométeres szakaszának rekonstrukciója. Az Új Széchenyi Terv keretében a felújítás közel 1,67 milliárd forintból valósult meg.

A napokban átadott út építése során hazánkban elsők között alkalmazták az úgynevezett gumibitumenes technológiát. Az eljárás lényege, hogy az aszfalt előállításához gumiabroncsokból származó őrleményt használnak fel, melynek számos pozitív tulajdonsága van. Azon felül, hogy az út élettartama, teherbírása jelentősen megnő, megoldást jelenthet a hulladék gumiabroncs újrafelhasználására. Az sem utolsó szempont, hogy az ilyen aszfalton való utazás komfortosabb, a gumibitumen csökkenti a menetzajt.

Hogy ne csak az autó futófelülete legyen gumi, hanem az aszfalt is tartalmazza azt, nem egy új gondolat, viszont a felhasználás módja teljesen újszerű. A MOL és a Pannon Egyetem fejlesztette ki azt a technológiát, mely lehetővé teszi az anyag szállítását, korábban csak a helyszíni elkészítés volt lehetséges. Ez a megoldás hozzáértők szerint igazi mérföldkő lehet azon az úton, melyen a gumibitumen révbe érhet.

A technológiai áttörés azonban nem jelenti azt, hogy holnaptól minden útszakaszt ezzel az eljárással újítanának fel. Szakértők szerint még éveket kell arra válni, hogy a most elkészült útszakaszok - például a cigándi is - kiállják a puding próbáját. Ugyanakkor a nemrégiben bejelentett útfelújítási programban is szerepet kaphat a gumibitumen: országszerte több mint 520 kilométeren 287 kritikus állapotú szakaszon javítják majd fő- és mellékutak hibáit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában